Evästeasetukset Tiamiini - Royal Canin

Vitamiinit

Tulosta

Tiamiini eli B1-vitamiini

B1-vitamiinin puute aiheuttaa ihmisissä ja eläimissä beriberitautia (väsymystä, lihasheikkoutta sekä kävely- ja näköhäiriöitä). Tasapainoinen ruokavalio auttaa ehkäisemään tämän sairauden. B1-vitamiini on myös tärkeä aine muun muassa hermostorappeumatautien ja joidenkin sydänsairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. 

Tiamiini oli ensimmäinen vitamiini, joka löydettiin. Beriberi oli tunnettu sairaus Kiinan riisinsyöjien joukossa jo 2600 vuotta ennen ajanlaskun alkua, mutta vasta vuonna 1885 osoitettiin, että se johtuu ruokavaliosta. Tiamiini löydettiin vasta vuonna 1910. Tiamiinin puute aiheuttaa beriberitaudin. Tämä välttämätön amiini (vital amine, mistä tulee nimitys ”vitamiini”) liukenee veteen. Sitä on erityisen paljon sydämessä, munuaisissa, maksassa ja aivoissa.

Merkitys kehossa

Tiamiini on välttämätön yhdiste. Se osallistuu useisiin biokemiallisiin reaktioihin, joissa tuotetaan energiaa elimistölle. Se on myös välttämätön hermoston toiminnan kannalta. Se osallistuu välittäjäaine asetyylikoliinin muodostumiseen, joka puolestaan välittää hermoimpulsseja neuronilta toiselle.

Luonnolliset lähteet

Hiiva ja vehnänalkiot sisältävät B1-vitamiinia eniten, mutta sitä on myös lihassa, leseissä ja viljavalmisteissa.

  • facebook
  • youtube