Koti Ravitsemus Ravintoaineet Vitamiinit Koliini ja inositoli

Vitamiinit

Tulosta

Koliini ja inositoli

Koliini ja inositoli auttavat välttämään rasvahappojen patologista kertymistä maksaan. Nämä aineet, joita voidaan helposti pitää vitamiinien kaltaisina, ovat lipotrofisia aineita. 

Koliini ja inositoli eivät ole varsinaisia vitamiineja, vaikka ne liittyvätkin B-ryhmän vitamiineihin. Elimistö pystyy tuottamaan koliinia maksassa, mutta tuotanto ei aina riitä kattamaan tarvetta, joten ainetta kannattaa lisätä ravintoon. Elimistön solut ja suolistobakteerit pystyvät toisaalta muuttamaan glukoosia inositoliksi.

Merkitys kehossa

Koliini ja inositoli rakentavat yhdessä solukalvoja. Niillä on muiden B-ryhmän vitamiinien ja histidiinin kanssa merkitystä ihon kosteuden ylläpidossa. Kun koliiniin yhdistetään fosforia, saadaan lesitiiniä, joka on solukalvojen ja veren lipoproteiinien erityinen fosfolipidin muoto. Koliini osallistuu myös asetyylikoliinin synteesiin, joka puolestaan on erittäin tärkeä hermopäätteiden välittäjäaine. Inositoli on hermoja peittävän myeliinitupen olennainen osa.

Luonnolliset lähteet

Koliinia on runsaasti lihassa, kananmunissa ja pähkinöissä. Sisäelimet, kuten lehmän maksa ja sydän, ovat erinomaisia inositolin lähteitä.

Kuvat

  • facebook
  • youtube