Vitamiinit

Tulosta

K-vitamiini eli fyllokinoni, menakinoni-7 (MK-7)

K-vitamiinin puutos aiheuttaa verenvuotoja ruoansulatuskanavassa, nenässä, ihossa ja aivoissa, koska veri ei hyydy normaalisti. Toisinaan nämä pienet, jopa havaitsematta jäävät verenvuodot aiheuttavat anemiaa (veren happea kuljettavien punasolujen puutetta). Riittävä K-vitamiinin saanti ravinnosta auttaa välttämään nämä riskit. 

Verenvuotoa estävän tekijän esiintyminen ruokavaliossa todistettiin vuonna 1929 ja tekijä eristettiin vuonna 1936. Sille annettiin nimeksi K-vitamiini, mutta tosiasiassa on kyse useiden samankaltaisten rasvaliukoisten aineiden ryhmästä, joiden ansiosta veri hyytyy tietyissä olosuhteissa monimutkaisten biokemiallisten mekanismien kautta. K-vitamiinia annetaan perinteisesti injektiona, jos eläin on saanut myrkkyä, joka hajottaa veren hyytymistekijöitä (esimerkiksi syönyt vahingossa rotanmyrkkyä).

Merkitys kehossa

K-vitamiini on monien entsyymien kofaktori. Entsyymit eivät siis pysty toimimaan ilman K-vitamiinia. Se onkin välttämätön joidenkin veren hyytymistekijöiden kannalta. K-vitamiinilla on myös merkitystä proteiiniaineenvaihdunnan kannalta, sillä se edistää kalsiumin sitoutumista luustoon.

Luonnolliset lähteet

K-vitamiinin tärkeimmät lähteet ravinnossa ovat liha ja kasvikset, etenkin kaali, persilja ja pinaatti. Eläimillä K-vitamiini varastoituu lähinnä maksaan.

  • facebook
  • youtube