Evästeasetukset Foolihappo - Royal Canin

Vitamiinit

Tulosta

Foolihappo eli folaatti, B9-vitamiini

Foolihappo osallistuu hermokudoksen kehitykseen. Sen puutos aiheuttaa sikiöepämuodostumia (esimerkiksi selkärankahalkio). Foolihapon lisääminen kantavana olevien narttujen ruokaan näyttäisi vähentävän pentujen kitalakihalkion todennäköisyyttä. Foolihappo myös ehkäisee anemiaa. 

Foolihappo löydettiin 1900-luvun puolivälissä. Se on vesiliukoinen vitamiini, joka varastoituu eläimen maksaan. Se on jo jonkin aikaa tunnettu paremmin nimellä B9-vitamiini, mutta aiemmin folaatteja kutsuttiin myös M-vitamiiniksi, Bc-vitamiiniksi tai L. casei-tekijäksi.

Merkitys kehossa

Foolihappo on B-ryhmän vitamiini, joka on välttämätön solujen nopealle lisääntymiselle (esimerkiksi sikiössä). Se osallistuu välttämättömien DNA:n osien muodostumiseen. Sikiönkehityksen aikana sikiö toimii foolihappopumpun tapaan. Naaraalle voi helposti muodostua foolihapon puutos, ellei se saa sitä riittävästi.

Luonnolliset lähteet

Hiiva on foolihapon, kuten useimpien B-ryhmän vitamiinien, paras lähde ravinnossa. Myös vihreät vihannekset, etenkin pinaatti ja vesikrassi, sisältävät sitä runsaasti.

  • facebook
  • youtube