Vitamiinit

Tulosta

E-vitamiini eli tokoferoli

E-vitamiinia käytetään ravinnossa ehkäisemään tai hoitamaan monia sairauksia, joita oksidatiivinen stressi (fyysinen rasitus, saasteet) ja ikääntyminen (sydän- ja verisuonitaudit, kaihi, rappeuttavat neurologiset sairaudet) aiheuttavat. 

E-vitamiini löydettiin vuonna 1920 hedelmällisyyteen vaikuttavana tekijänä, ja se eristettiin vuonna 1936. Sen antioksidanttinen vaikutus soluun todistettiin vasta 1980-luvulla. E-vitamiini on yleistermi, joka käsittää useita aineita. Alfatokoferoli on niistä yleisin. Se on myös muoto, joka on aktiivisin antioksidantti solukalvoissa. E-vitamiini varastoituu rasvakudokseen, maksaan ja lihaksistoon.

Merkitys kehossa

E-vitamiini suojaa solua vapailta radikaaleilta. Niin kutsutut vapaat radikaalit ovat solujen biologisen hapettumisen aikana syntyviä reaktiivisia yhdisteitä. Ne ovat tavallisesti osa elimistön puolustusmekanismeja, mutta kun antioksidanttien ja vapaiden radikaalien välinen tasapaino häiriintyy, seurauksena on oksidatiivinen stressi. Vapaita radikaaleja voi syntyä myös ulkoisten vaikutusten (UV-säteily, saasteet) seurauksena.

Yleisesti ottaen E-vitamiini auttaa:

  • suojaamaan solukalvoja
  • ehkäisemään oksidatiivisen stressin biologisia vaikutuksia
  • parantamaan vastustuskykyä

Luonnolliset lähteet

Tärkeimpiä E-vitamiinin lähteitä ovat kasvikset. Niihin sisältyvät muun muassa öljyt, öljykasvien siemenet ja vilja-alkiot. E-vitamiinia on myös joissakin eläinkunnan tuotteissa, kuten maksassa, kananmunissa ja voissa.

  • facebook
  • youtube