Evästeasetukset C-vitamiini - Royal Canin

Vitamiinit

Tulosta

C-vitamiini eli askorbiinihappo

Vaikka C-vitamiini ei yleensä olekaan koirille ja kissoille välttämätöntä, sitä on tärkeää tarjota ravinnossa silloin, kun eläimen elimistö ei pysty tuottamaan sitä riittävästi. C-vitamiini auttaa ehkäisemään ja hoitamaan vanhenemiseen, fyysisestä rasituksesta johtuvaan solujen stressiin ja nivelten heikkenemiseen (artriitti) liittyviä ongelmia. 

Vaikka keripukki, C-vitamiinin puutos, on tunnettu ihmisillä aina aikojen alusta (merimiehet torjuivat sitä syömällä sitruunoita), askorbiinihappo ei tiukasti tarkasteltuna ole välttämätön vitamiini koirille ja kissoille, joiden elimistö normaalisti pystyy tuottamaan tarvitsemansa C-vitamiinin.

Merkitys kehossa

Askorbiinihappo vastaa useista välttämättömistä elintoiminnoista, esimerkiksi seuraavista:

  • vapaiden radikaalien neutralisointi (oksidatiivista stressiä torjuva vaikutus): C-vitamiini tehostaa E-vitamiinin antioksidanttisia vaikutuksia edistämällä E-vitamiinin palautumista pelkistyneeseen muotoon.
  • raudan aineenvaihdunta
  • tietyt tulehdusta torjuvat immuunireaktiot

Luonnolliset lähteet

C-vitamiinia esiintyy luonnossa erittäin paljon. Sitä on kaikissa kasveissa, etenkin sitrushedelmissä (sitruunat, appelsiinit), marjoissa (mustaherukat), kiivihedelmissä ja mansikoissa. Koirien ja kissojen maksa muodostaa C-vitamiinia glukoosista.

  • facebook
  • youtube