Valkuaisaineet eli proteiinit

Tulosta

Välttämättömät aminohapot

Välttämättömiä aminohappoja ovat koirilla arginiini, histidiini, valiini, leusiini, isoleusiini, lysiini, metioniini, fenylalaniini, treoniini, tryptofaani ja kissoilla näiden lisäksi tauriini. Minkä tahansa välttämättömän aminohapon puute ei estä elämälle välttämättömien valkuaisaineiden rakentumista elimistössä, mutta muodostuva valkuaisaine on epänormaali, eikä sisällä puuttuvaa aminohappoa. Valkuaisaineen toiminta tehtävässään heikkenee ja tilanne saattaa muuttua jopa hengenvaaralliseksi. Elimistö ei pysty muodostamaan välttämättömiä aminohappoja, joten niitä on saatava ravinnosta riittävästi ja oikeassa suhteessa.

Merkitys kehossa

Välttämättömät aminohapot ovat välttämättömiä juuri siitä syystä, ettei elimistö ilman niitä pysty tuottamaan valkuaisaineita normaalisti. Pennuilla hidastuu kasvu, aikuisilla häiriintyvät välttämättömät elintoiminnot: typpipitoisten aineenvaihduntatuotteiden poistaminen ja hemoglobiinin muodostuminen.

Luonnolliset lähteet

Biologisesti arvokkaiksi valkuaisaineiksi sanotaan sellaisia, joilla on korkea sulavuus ja jotka sisältävät runsaasti välttämättömiä aminohappoja. Tällaisia ovat mm. kaseiini, kananmunanvalkuainen, liha- ja kalavalkuainen sekä soijauutteet.

  • facebook
  • youtube