Evästeasetukset Tyrosiini ja fenyylialaniini - Royal Canin

Valkuaisaineet eli proteiinit

Tulosta

Tyrosiini ja fenyylialaniini

Turkin väri johtuu feomelaniinin (keltaiset ja punaiset pigmentit) ja eumelaniinin (ruskeat ja mustat pigmentit) esiintymisestä. Näiden pigmenttien tuotantoon tarvitaan tyrosiinia ja fenyylialaniinia, kahta aromaattista aminohappoa (niitä sanotaan aromaattisiksi, koska niiden rakenne on rengasmainen). Jos näiden aminohappojen saanti vähenee tumma- tai mustakarvaisella eläimellä, karva alkaa punertaa, mikä on jo todistettu kissojen osalta. Newfoundlandinkoiran ja mustan labradorinnoutajan pennuilla tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että karvan optimaaliseen pigmenttiin tarvittava fenyylialaniini- ja tyrosiinitaso on kaksinkertainen verrattuna kasvua varten tarvittavaan tasoon.Tyrosiinilisä parantaa myös karvan värin syvyyttä.

Siamilaiskissan erityinen väri ("colorpoint”) johtuu melaniinin tuotannon avainentsyymin, tyrosinaasin, poikkeavuudesta. Tällä rodulla entsyymi toimii vain melko alhaisessa lämpötilassa. Lämpimämmät alueet, kuten kyljet, maha ja selkä, jäävät vaaleiksi, kun taas kylmemmät alueet, kuten pää, jalat ja häntä, ovat värillisiä.

Merkitys kehossa

Tyrosiini osallistuu karvan ja iiristen pigmentinmuodostukseen. Lisäksi se on dopamiinin, noradrenaliinin ja adrenaliinin esiaste. Nämä molekyylit vaikuttavat aivojen toimintaan ja lisääntymiseen. Riittävä tyrosiinin saanti parantaa siten hedelmällisyyttä.

Luonnolliset lähteet

Tyrosiinia saadaan joko suoraan ravinnosta, tai elimistö muodostaa sitä fenyylialaniinista, joka on välttämätön aminohappo.

Maito ja maitotuotteet ovat erinomaisia tyrosiinin lähteitä. Riisi on ainoa kasvi, jossa on mainittavia määriä tyrosiinia.

  • facebook
  • youtube