Valkuaisaineet eli proteiinit

Tulosta

Rikkipitoiset aminohapot

Rikkipitoiset aminohapot metioniini ja kystiini (joka muodostuu kahden kysteiinimolekyylin liittyessä toisiinsa) ovat välttämättömiä karvojen tärkeimmän valkuaisaineen, keratiinin muodostumiselle. Rikkipitoisten aminohappojen puutteesta seuraa karvanlähtöä, karvankasvu hidastuu, turkki muuttuu kuivaksi, karheaksi ja hauraaksi. 

hon ja karvojen uusiutumiseen saattaa kulua jopa 30 % päivittäisestä valkuaisaineiden tarpeesta.

Merkitys kehossa

Vain metioniini on välttämätön aminohappo. Jos kuitenkin kystiiniä on riittävästi, se vapauttaa metioniinia muihin tarpeisiin. Rikkipitoisten aminohappojen aineenvaihdunnassa syntyy myös rikkihappoa, joka poistuu virtsan mukana. Lihansyöjän luonnollisen, runsaasti rikkipitoisia aminohappoja sisältävän ruokavalion vuoksi muodostuukin usein hapanta virtsaa.

Luonnolliset lähteet

Rikkipitoisia aminohappoja on runsaasti eläinperäisessä valkuaisaineessa. Näiden aminohappojen puutetta esiintyy harvoin kissojen tai koirien ruokavaliossa, ellei eläimelle syötetä kasvisravintoa ilman ravintolisiä. Koirat kestävät puutteita paremmin kuin kissat. Metioniinia ja kystiiniä on erityisen paljon kananmuna- ja kalaproteiineissa sekä maidon kaseiinissa. Myös gluteeni sisältää runsaasti metioniinia ja kystiiniä.

  • facebook
  • youtube