Valkuaisaineet eli proteiinit

Tulosta

Lysiini

Lysiini on valkuaisaineiden muodostumiselle välttämätön aminohappo. Kissan- ja koiranpennuilla lysiinin puute johtaa kasvun hidastumiseen.

Lysiini on lämmönarka aminohappo. Liiallinen kuumennus johtaa lysiinin reaktioon sokereiden kanssa, jolloin se muuttuu elimistölle käyttökelvottomaksi (Maillardin reaktio). Tällöin elimistö ei pysty käyttämään lysiiniä. Esimerkiksi liian lämmin maito aiheuttaa lysiinin ja laktoosin välisen reaktion. Koska lysiini on erityisen herkkä, se on hyvä merkkiaine ruoanvalmistuksessa.

Merkitys kehossa

Lysiiniä tarvitaan valkuaisaineiden muodostumisessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kohtuullinen lysiinilisä ravinnossa vähentää kissojen herpesviruksen (yleinen kissojen ylähengitystiesairauksien aiheuttaja) aiheuttamia oireita.

Herpesvirus aiheuttaa vakavia oireita mm. silmissä ja herpestartunnan saaneet kissanpennut saattavat jopa kuolla. Lysiinin lisääminen ravintoon vähentää viruseritteen määrää ja tartunnan saaneiden eläinten kliinisiä oireita.

Luonnolliset lähteet

Lysiiniä on runsaasti eläinvalkuaisessa, etenkin lihassa ja maidon kaseiinissa. Myös soijan valkuaisessa on paljon lysiiniä. Lysiini voi kuitenkin puuttua viljapohjaisesta ruokavaliosta, jolloin tätä aminohappoa on lisättävä ravintoon.

  • facebook
  • youtube