Valkuaisaineet eli proteiinit

Tulosta

Karnitiini

Karnitiinin fysiologinen tehtävä on auttaa rasvojen muuttamista solujen ravinnoksi. Se onkin varsin tarpeellinen ja tehokas ravintoaine fyysisen rasituksen aikana - etenkin, jos rasitus on pitkäkestoista. Eräillä koiraroduilla (mm. bokseri, cockerspanieli, pinseri, dobermanni) vakava sydänsairaus usein liittyy häiriöön karnitiinin muodostuksessa. Laihdutuksessa karnitiini auttaa rasvojen siirtoa rasvakudoksesta energiaksi ja estää niiden kerääntymistä maksaan.

Karnitiini ei ole välttämätön aminohappo. Elimistö muodostaa karnitiinia lysiinistä ja metioniinista. Välttämätön siitä tulee silloin, kun elimistö ei pystykään tuottamaan sitä riittävästi joko sairauden tai fysiologisen häiriön vuoksi. Kuten kaikilla aminohapoilla, myös karnitiinilla on kaksi kemiallista molekyylimuotoa, D ja L, joista vain L-karnitiini on fysiologisesti aktiivinen.

Merkitys kehossa

Koirat ja kissat tuottavat energiaa pääasiassa polttamalla rasvaa mitokondrioissa, solujen pienissä voimalaitoksissa. Karnitiinin tehtäviin kuuluu rasvahappojen kuljettaminen mitokondrioita ympäröivän kalvon läpi. Karnitiinilla on myös merkittävä tehtävä lisääntymisessä. Joillakin eläinlajeilla karnitiinin lisääminen ruokavalioon kantoajan ja imetyksen aikana kasvattaa kasvattaa pentuekokoa ja nopeuttaa pentujen painonnousua.

Luonnolliset lähteet

Karnitiinia muodostuu maksassa, mutta sitä saadaan myös ravinnosta. Kasvit eivät sisällä merkittäviä määriä karnitiinia, mutta sitä on runsaasti tuoreessa lihassa, etenkin lampaanlihassa.

  • facebook
  • youtube