Valkuaisaineet eli proteiinit

Tulosta

Haaroittuneet aminohapot eli BCAA

Leusiini, isoleusiini ja valiini muodostavat välttämättömiin aminohappoihin kuuluvien haaroittuneiden aminohappojen (Branched Chain Amino Acids, BCAA) ryhmän. Niitä tutkitaan, koska ne voivat hidastaa kasvainten kasvua. Ihmisillä tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa on osoitettu, että BCAA-lisän ja eliniän välillä on yhteys.

Elimistö ei pysty riittävän nopeasti muodostamaan tarvittavia määriä leusiinia, isoleusiinia ja valiinia, joten lemmikin on saatava niitä ravinnosta. Näiden aminohappojen pitoisuus veressä vaihtelee muita aminohappoja enemmän saannin mukaan.

Merkitys kehossa

Valiini, leusiini ja isoleusiini edistävät valkuaisaineiden muodostumista ja hidastavat niiden hajoamista lihaksissa. Tämä liittyy erityisesti leusiiniin, joka toimii yhtä hyvin yksikseen kuin kaikkien kolmen aminohapon seoksena.

Leusiiniherkkyys näyttää kuitenkin vähenevän iän myötä. BCAA:t auttavat lisäämään vähärasvaisen kudoksen massaa ja estävät näivettyneiden ja syöpää sairastavien eläinten lihasatrofiaa.

Luonnolliset lähteet

Valiinin, leusiinin ja isoleusiinin määrä edustaa vähintään kolmasosaa kaikista eläinvalkuaisten välttämättömistä aminohapoista. Ne ovat ainoat aminohapot, joita lihakset hajottavat alustavasti.

  • facebook
  • youtube