Valkuaisaineet eli proteiinit

Tulosta

Glutamiini

Glutamiini on erittäin tärkeä aminohappo esimerkiksi ruoansulatuskanavan ja immuunijärjestelmän nopeasti muodostuvien solujen aineenvaihdunnan kannalta. Vaikka glutamiini ei varsinaisesti ole välttämätön aminohappo, voi siitä joissakin olosuhteissa tulla sitä. Siksi glutamiinia sanotaan ehdollisesti välttämättömäksi aminohapoksi.

Aminohappojen tarve kasvaa esimerkiksi sairauden tai voimakkaan stressin vuoksi, ja tällöin varsinkin veren glutamiinipitoisuus alenee. Tämä taas vaikuttaa suolen limakalvojen läpäisevyyteen, jolloin suolistobakteereita saattaa päästä suolen seinämän läpi verenkiertoon ja aiheuttaa erittäin vaarallisen tilan.

Merkitys kehossa

Glutamiini osallistuu useiden valkuaisaineiden muodostamiseen. Glutamiinia tarvitaan solun DNA:n muodostumiseen, maksan aineenvaihduntaan ja myrkyllisten aineenvaihduntatuotteiden poistamiseen.

Mikäli glutamiinin saanti on niukkaa juuri silloin, kun tarve on suuri, suolen läpäisevyys saattaa muuttua. Riittävä glutamiini saattaa vähentää suolinukan kuivumista ja edistää siten toipumista ruoansulatushäiriöiden jälkeen.

Luonnolliset lähteet

Glutamiinia muodostuu useissa eri kudoksissa. Noin 60 % glutamiinista on varastoituneena lihaksiin. Kun eläimen glutamiinin tarve kasvaa, keho ei välttämättä pysty tuottamaan sitä riittävästi. Vehnägluteeni on hyvä glutamiinin lähde, sillä se sisältää sitä lähes 40 %. Glutamiinia käytetään myös vastasyntyneiden maidon valkuaisen korvikkeena.

  • facebook
  • youtube