Valkuaisaineet eli proteiinit

Tulosta

Arginiini

Arginiini on välttämätön aminohappo kissoille ja koirille. Kun vastasyntyneiden koiranpentujen emolla on arginiininpuute, eivät pennut saa maidossa riittävästi tätä aminohappoa, mikä johtaa sokeuden aiheuttavaan kaihiin. Arginiini on myös typpioksidin (NO) esiaste. Typpioksidi rentouttaa verisuonten seinämiä ja alentaa siten verenpainetta. Arginiinilisästä voi olla hyötyä, jos eläimellä on sydän- tai munuaissairaus.

Arginiini on osallisena ammoniakin muuttamisessa ureaksi. Jos ruokavaliossa ei ole arginiinia, kissa saattaa saada jo muutamassa tunnissa ammoniakkimyrkytyksen oireita, joita ovat oksentaminen, liiallinen syljenmuodostus ja hermosto-ongelmat. Jos puutosta ei korjata nopeasti, seurauksena voi olla kuolema.

Merkitys kehossa

Arginiinin on osoitettu vähentävän vakavasta kroonisesta sydänviasta kärsivien ihmisten hengitystieongelmia, jotka johtuvat CO2:n lisääntymisestä rasituksen aikana. Arginiini osallistuu myös immuunipuolustusmekanismeihin.

Luonnolliset lähteet

Arginiinia on runsaasti eläinkudoksissa, kuten lihaksissa, ihossa ja karvassa. Myös gelatiinissa on melko paljon arginiinia.

  • facebook
  • youtube