Evästeasetukset Aminohapot - Royal Canin

Valkuaisaineet eli proteiinit

Tulosta

Aminohapot

Osa valkuaisaineista on kemiallisesti niin kestäviä, ettei ruoansulatuselimistö kykene hajottamaan niitä. Näin ollen imeytymiskelpoisia aminohappoja ei vapaudu, eikä valkuaisaineella ole siten ravitsemuksellista arvoa.Tällaisia valkuaisaineita ovat mm. höyhenet ja karvat. Niiden sisältämä valkuainen voidaan kuitenkin sisällyttää ravinnon kokonaisvalkuaispitoisuuteen.

Aminohapot ovat valkuaisaineiden ja niiden johdannaisten rakennuspalikoita. Valkuaisaineissa on yhteensä kahtakymmentä aminohappoa. Aminohapoista 11 kissoilla ja 10 koirilla on niin sanottuja välttämättömiä aminohappoja, joita elimistö ei kykene tuottamaan, vaan ne on saatava ravinnosta. Ravinnossa on muitakin aminohappoja, mutta niiden rooli ei ole niin tarkkaan määritelty, eikä niiden osuus valkuaisaineiden saannista ole niin merkittävä, sillä elimistö pystyy muodostamaan niitä toisista aminohapoista tarpeen mukaan.

Merkitys kehossa

Elimistö valmistaa ravinnon valkuaisaineista aminohappoja, joita se tarvitsee elintoimintoihin ja erilaisiin fysiologisiin tehtäviin.

Luonnolliset lähteet

Kaikki eläin- ja kasviperäinen valkuainen koostuu lukuisista toisiinsa kemiallisin sidoksin liittyneistä aminohapoista.

  • facebook
  • youtube