Rasvat

Tulosta

Rasvahapot

Happi, lämpö ja valo hajottavat monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita ravintona käytettävät öljyt sisältävät runsaasti.Tämä härskiintymisilmiö voi muuttua haitalliseksi, jos sen yhteydessä muodostuu monimutkaisia yhdisteitä (hydroperoksideja). Tästä syystä ruokaan on lisättävä hapettumisen estoaineita, antioksidantteja. Rasvahapot ovat rasvojen tärkein ainesosa. Niitä luokitellaan niiden sisältämän hiiliatomimäärän perusteella: puhutaan lyhyt-, keskipitkä- tai pitkäketjuisista rasvahapoista. Ne voivat olla tyydyttyneitä (jolloin kahden hiiliatomin välillä ei ole kaksoissidosta) tai tyydyttymättömiä (jolloin hiiliatomien välillä on 1–6 kaksoissidosta). Vaikka jälkimmäiset, hauraammat rasvahapot härskiintyvät helpommin, niissä on paljon elintoimintojen kannalta tärkeitä rasvahappoja.

Merkitys kehossa

Tyydyttyneet rasvahapot ovat pelkästään energianlähteitä. Lyhytketjuiset tyydyttyneet rasvahapot (6–10 hiiliatomia) ovat erittäin hyvä nopean energian lähde mm. urheilukoirille ja vastasyntyneille pennuille. Monityydyttymättömillä rasvahapoilla on rakenteellinen tehtävä (kalvoissa tai veren lipoproteiineissa). Monityydyttymättömiin rasvahappoihin kuuluvilla omega-3- ja omega-6-rasvahapoilla on elintärkeitä vaikutuksia nisäkkään elimistölle, näitä keho ei pysty tehokkaasti syntetisoimaan.

Luonnolliset lähteet

Rasvahappoja saadaan rasvoista: kasvi- ja eläinperäiset öljyt ja rasvat.

  • facebook
  • youtube