Koti Ravitsemus Ravintoaineet Rasvat Omega-3-rasvahapot

Rasvat

Print

Omega-3-rasvahapot

Omega-3-rasvahappoja käytetään niiden biologisen merkityksen vuoksi urheilukoirien, vanhojen kissojen ja koirien ja kroonisia tulehdussairauksia (artroosi, krooninen munuaistulehdus, tulehdusperäinen ripuli, ihosairaudet) sairastavien eläinten ruoassa.

Omega-3-rasvahapot muodostavat monityydyttymättömien rasvahappojen erityisryhmän. Ryhmä perustuu alfalinoleenihappoon (ALA), joka sisältää 18 hiiliatomia sekä kolme kaksoissidosta. ALA:sta saadaan myös kahta muuta pidempää, mutta erittäin tärkeää rasvahappoa, EPA:a (eikosapentaeenihappo) ja DHA:ta (dokosaheksaeenihappo).

Merkitys kehossa

Omega-3-rasvahapot ovat monella tavoin kiinnostavia ja niillä on tärkeitä tehtäviä:

  • ne torjuvat tulehduksia ja estävät tiettyjen kemiallisten tulehdusvälittäjäaineiden muodostumista
  • ne parantavat aivojen hapensaantia (etenkin vanhojen eläinten ollessa kyseessä) ja parantavat aktiivisesti urheilevien koirien suoritusta
  • ne stimuloivat pentujen oppimiskykyä

Luonnolliset lähteet

Jotkin kasviöljyt (pellava, rapsi, soija) sisältävät pieniä määriä EPA/DHA:n esiastetta, ALA:a. EPA:a ja DHA:ta esiintyy runsaasti vain kalaöljyssä (todellinen pitoisuus vaihtelee kalan mukaan) ja levissä.

  • facebook
  • youtube