Koti Ravitsemus Ravintoaineet Rasvat Gammalinoleenihappo

Rasvat

Print

Gammalinoleenihappo eli GLA

Gammalinoleenihappo (GLA) voi olla merkittävä tulehdusten torjumisessa, etenkin ihosairauksien osalta. Hyödylliset vaikutukset ovat erityisen selvät, jos eläimellä on allergioita. GLA:ta käytetään kosmetiikkatuotteissa, joiden väitetään palauttavan ihon joustavuutta. Se sopii erityisen hyvin kuivalle iholle ja silloin, kun talia erittyy liikaa (seborrea).

Merkitys kehossa

GLA:n lisääminen ravintoon auttaa sen yhdistymistä maksaan, punasoluihin ja verisuonten seinämiin. GLA:n kaltaiset tyydyttymättömät rasvahapot auttavat solukalvoja säilymään nestemäisinä, mikä on välttämätön edellytys solujen väliselle vuorovaikutukselle. GLA:n lisääminen tehostaa todistetusti tulehdusta ehkäisevien hormonien, tyypin 1 prostaglandiinien, tuotantoa. Tämä tuotanto tapahtuu tulehdusalttiutta lisäävien tyypin 2 prostaglandiinien muodostumisen kustannuksella.

Luonnolliset lähteet

GLA on omega-6-perheeseen kuuluva, tyydyttymätön rasvahappo (C18:3), jota muodostuu linoleenihaposta. Kissojen kohdalla linoleenihapon muuntuminen GLA:ksi on hienovarainen vaihe, koska muuntumisesta vastaavan entsyymin aktiivisuus on erittäin alhainen. Ainoat merkittäviä määriä GLA:ta sisältävät öljyt ovat purasruohoöljy, helokkiöljy ja mustaherukansiemenöljy. Purasruohoöljyssä pitoisuus on suurin, yli 20 %.

  • facebook
  • youtube