EPA ja DHA - Royal Canin

Rasvat

Tulosta

EPA ja DHA eli eikosapentaeenihappo ja dokosaheksaeenihappo

Erittäin pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot (EPA ja DHA) ovat erityisen tunnettuja tulehdusta ehkäisevien vaikutustensa vuoksi.

EPA:n ja DHA:n lisäämisellä ruokaan saavutetaan useita etuja:

  • ne suojaavat sydäntä ja munuaisia (vaikutus veren virtausominaisuuksiin ja verenpainetta alentava vaikutus)
  • ne vähentävät kasvainten muodostumisen todennäköisyyttä

Taustatietoja

Aivot sisältävät DHA:ta kaikista elimistä eniten. Villit lihansyöjät, etenkin kissaeläimet, saavat DHA:ta, kun ne syövät saaliseläinten aivot.

Merkitys kehossa

EPA:a ja DHA:ta on äidinmaidoissa. Ne ovat välttämättömiä alkion ja sikiön aivojen ja verkkokalvojen kehitykselle. Mitä suurempi äidinmaidon DHA-pitoisuus on, sitä kehittyneempi nuoren eläimen hermojärjestelmä on.

Luonnolliset lähteet

Erittäin pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja esiintyy etenkin kylmien merialueiden rasvakalojen öljyissä (esimerkiksi lohi, makrilli, ruijanpallas, silakka ja turska). EPA:a ja DHA:ta esiintyy myös kasviplanktonissa ja yksisoluisissa levissä. Niitä on runsaasti kalan rasvakudoksessa, koska ne rikastuvat ravintoketjussa.

  • facebook
  • youtube