Evästeasetukset Rasvat - Royal Canin

Ravintoaineet

Tulosta

Rasvat - elintärkeitä kissalle ja koiralle

Rasvainen ruoka miellyttää luonnostaan enemmän koiria kuin kissoja, mutta rasvan saantia ravinnosta on rajoitettava, mikäli eläin ei saa runsaasti liikuntaa. Jos määrää ei annostella hyvin tiukasti, liika rasvojen saanti johtaa lihomiseen. Eläimet eivät kuitenkaan selviä ilman rasvoja, sillä ne sisältävät energiaa ja välttämättömiä rasvahappoja.

Rasvat ovat orgaanisten aineiden ryhmä. Rasvojen tärkeimpiä ryhmiä ovat triglyseridit, jotka koostuvat glyserolista ja rasvahapoista. Rasvat voivat olla yksinkertaisia (triglyseridit, vahat) tai monimutkaisia (jolloin ne sisältävät useita muita elementtejä). Esimerkiksi solukalvot koostuvat fosfolipideistä.

Rasvat ovat koirien ja kissojen tärkein energianlähde. Ne tuottavat palaessaan eläimen tarvitseman energian. Yksi gramma rasvaa vastaa noin 9 kcal käyttökelpoista energiaa eli kaksi ja puoli kertaa niin paljon kuin gramma hiilihydraatteja tai valkuaisaineita. Joillakin rasvahapoilla – niin sanotuilla välttämättömillä rasvahapoilla – on myös rakenteellinen rooli solunmuodostuksessa tai ne toimivat tiettyjen hormonien esiasteina. Näitä rasvahappoja tarvitaan mm. ihon ja turkin hyvinvointiin, ylläpitämään elimistön hyvää vastustuskykyä sekä lisääntymistoimintojen tueksi.

Rasvat ovat tärkeitä myös rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiselle suolistosta.

Ravinnon rasvalähteitä ovat kaikki runsaasti eläinrasvoja sisältävät ruoat (voi, tali, ihra, kananmunat, siipikarjan rasva, kalaöljy) ja kasvisrasvat (öljyt, öljypitoiset siemenet).

Rasvat ja niiden merkitys kehossa

  • facebook
  • youtube