Muut ravintoaineet

Tulosta

Polyfenolit

Polyfenolit ovat tärkeitä antioksidantteja, jotka suojaavat solukalvoja ja DNA:ta sekä ehkäisevät joitakin syöpää aiheuttavia mutaatioita

Joissakin ihmisillä tehdyissä epidemiologisissa tutkimuksissa on todettu positiivinen korrelaatio punaviinin – joka sisältää runsaasti polyfenoleja – säännöllisen, kohtuullisen käytön ja alentuneen sydän- ja verisuonitautien (esimerkiksi ateroskleroosi) todennäköisyyden välillä. Tätä sanotaan ranskalaiseksi paradoksiksi. Koirat ja kissat sen sijaan sairastuvat harvoin ateroskleroosiin, sillä niiden LDL-kolesteroliarvot ovat alhaisempia kuin ihmisillä.

Merkitys kehossa

Polyfenolien tärkein positiivinen vaikutus on niiden vaikutus vapaisiin radikaaleihin, joten ne vähentävät hapettavan stressin haittavaikutuksia. Vihreän teen polyfenolien lisääminen ruokavalioon voi parantaa suuhygieniaa. Jotkin yhdisteet estävät vanhoilla eläimillä yleisten, ientulehdusta aiheuttavien hammasplakkibakteerien kasvua. Polyfenolien erityisluokan, flavonolien, on myös todettu vaikuttavan positiivisesti munuais- ja sydänsairauksiin. Ne stimuloivat typpioksidin tuotantoa, joka puolestaan rentouttaa verisuonten seinämän lihaksistoa. Flavonolien päivittäinen saanti on liitetty verenpaineen laskuun.

Luonnolliset lähteet

Tunnettuja polyfenolityyppejä on yli 8 000. Niitä on kaikessa kasviperäisessä ravinnossa. Ne osallistuvat pigmentointiin (tanniinit), kasvuun, uudistumiseen ja kasvin kykyyn vastustaa tauteja. Viinirypäleet, vihreä tee ja kaakao sisältävät eniten flavonolia.

  • facebook
  • youtube