Muut ravintoaineet

Tulosta

Karotenoidipigmentit kuten betakaroteeni (eli provitamiini A), lykopeeni, luteiini ja tseaksantiini

Karotenoidit ovat keltaoranssien pigmenttien ryhmä, jolla on antioksidanttisia vaikutuksia. Luteiini ja tseaksantiini ovat linssin ja verkkokalvon pigmenttejä, jotka absorboivat UV-säteilyä ja toimivat verkkokalvon solujen suodattimina. Ihmisillä kaihin muodostumisen todennäköisyys on kääntäen verrannollinen ravinnon luteiinin määrään. Ravintoainelisää suositellaan myös ihmisille, jotka sairastavat verkkokalvorappeumaa (makuladegeneraatiota). Luteiini suojelee sauvasoluja ja tseaksantiini verkkokalvon tappisoluja.

Merkitys kehossa

Karotenoidit ovat luonnon antioksidantteja, jotka edistävät immuunijärjestelmän toimintaa. Nartuilla beetakaroteeni edistää progesteronin ja estrogeenin muodostumista. Nämä hormonit liittyvät kiiman aikaisiin käytösmuutoksiin ja kohdun valmisteluun mahdollista tiineyttä varten. Ravinnon sisältämä beetakaroteeni tarjoaa näiden hormonien avulla hyvän ympäristön sikiön kehittymiselle ja kasvulle. Karotenoidipigmentit toimivat yhteisvaikutuksellisesti: luteiini mahdollistaa tseaksantiinin uusiutumisen, mikä auttaa beetakaroteenia uudistumaan, ja tämä puolestaan lykopeenia.

Luonnolliset lähteet

Karotenoideja on yleensä hedelmissä ja vihanneksissa, esimerkiksi porkkanoissa (beetakaroteeni), tomaateissa (lykopeeni), appelsiineissa, samettikukassa, kurpitsoissa ja maissigluteenissa (luteiini ja tseaksantiini).

  • facebook
  • youtube