Muut ravintoaineet

Tulosta

Antioksidantit eli vapaiden radikaalien vastavaikuttajat

Antioksidanttien roolin selvittäminen on tämänhetkisen lääketieteellisen tutkimuksen tärkeimpiä osa-alueita. Antioksidantit osallistuvat ikääntymisen vaikutusten torjuntaan sekä sydän- ja verisuonitautien, joidenkin syöpien, hermostosairauksien, kaihien ja fyysisen rasituksen aiheuttamien ongelmien ehkäisemiseen ja hoitamiseen. 

Antioksidantit auttavat kehoa torjumaan vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia. Vapaat radikaalit ovat epävakaita, happeen perustuvia yhdisteitä, joita muodostuu kehossa jatkuvasti. Vapaiden radikaalien muodostuminen lisääntyy tulehduksen, immuunijärjestelmän aktivaation ja myrkyllisille aineille altistumisen aikana.

Merkitys kehossa

Antioksidantit suojaavat solukalvoja ja solun ydintä niitä pommittavien vapaiden radikaalien vaikutukselta. Kehossa on paljon voimaa itsensä puolustamiseen näiltä hyökkäyksiltä. Se hyödyntää entsyymimekanismeja (superoksididismutaasia, glutationiperoksidaasia ja katalaasia) sekä sisäisiä ja ravinnosta saatavia antioksidanttisia aineita. Tämän luonnollisen puolustusjärjestelmän häiriintyminen johtaa hapettumiseen.

Luonnolliset lähteet

Antioksidantteja (vitamiineja, väriaineita, entsyymejä) esiintyy useissa hedelmissä (sitruuna, appelsiini, meloni, tomaatti, viinirypäleet), viljan ytimissä, vihreän teen lehdissä ja punaviinissä. Yleisimmin käytettyjä antioksidantteja ovat E- ja C-vitamiinit, karotenoidipigmentit, tauriini ja polyfenolit.

  • facebook
  • youtube