Evästeasetukset Muut ravintoaineet - Royal Canin
Koti Ravitsemus Ravintoaineet Muut ravintoaineet

Ravintoaineet

Tulosta

Todellista lisäarvoa

Nykyään ruokinnalla on toisinaan kunnianhimoisempia tavoitteita kuin pelkästään ravitsemusvaatimusten täyttäminen liiallista saantia ja puutteita välttäen. Terveyttä tukevan ruokinnan kannalta kannattaa tutkia tiettyjä ravintoaineita, jotka voivat helpottaa joidenkin sairauksien ehkäisemistä, hidastaa rappeuttavia prosesseja kuten ikääntymistä tai yksinkertaisesti vain parantaa eläimen hyvinvointia.

Sellaisten ravintoaineiden yhteydessä, jotka eivät ole välttämättömiä, mutta jotka voivat parantaa elämänlaatua, käytetään toisinaan nimitystä ”lisäravinne”. Kyseessä on erittäin vaihteleva joukko, joka laajenee jatkuvasti, kun ravintoaineiden tuntemus paranee. Siihen kuuluu esimerkiksi vapaiden radikaalien torjuntaan käytettäviä antioksidantteja, niveliä suojaavia aineita, ihoa suojaavia kasviuutteita tai suolistoflooraa tasapainottavia bakteereja. Lista on erittäin pitkä ja tässä onkin esitelty vain muutamia esimerkkejä.

Näiden muiden ravintoaineiden vaikutus voi olla lyhyt- tai pitkäkestoinen. Lyhyen aikavälin tavoitteita ovat kehon toiminnan parantaminen tai haitallisten ilmiöiden, esimerkiksi nivelkipujen, ihoärsytyksen tai ruoansulatushäiriöiden vähentäminen. Pitkällä aikavälillä tavoitteena on minimoida ulkoisten hyökkäysten vaikutukset ja tasapainottaa ikääntymisen vaikutusta tiettyihin elimiin.

Ravintoaineet vaikuttavat eläimen kehoon ja mieleen, sen kognitiivisiin kykyihin. Esimerkiksi antioksidanttien tarjoaminen nuoresta pitäen auttaa koiran ikääntyessä torjumaan kaihia ja joitakin käytösongelmia, jotka johtuvat mukautumiskyvyn heikkenemisestä. Monissa ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa on osoitettu, että antioksidantit ovat tehokas keino ehkäistä tiettyjä neurologisia sairauksia, kuten Parkinsonin tautia tai Alzheimerin tautia.

Muuta ravintoaineet ja niiden merkitys kehossa

  • facebook
  • youtube