Evästeasetukset natriumfosfaatti, kivennäisaineet, koira, kissa

Kivennäisaineet

Tulosta

Natriumfosfaatit

Osa suuhun tulevista natriumfosfaateista sitoutuu syljen kalsiumioneihin estäen näin kalsiumin kiinnittymistä hammasplakkiin, jolloin hammaskiven muodostuminen vähenee. Koirilla ja kissoilla, joita ruokitaan päivittäin natriumfosfaatilla päällystetyillä nappuloilla, on huomattavasti vähemmän hammaskiveä kuin eläimillä, jotka saavat samaa ruokaa ilman natriumfosfaattia. 

Natriumfosfaattisuoloja käytetään monissa hammastahnoissa parantamaan suuhygieniaa. Eläimillä fosfaatit pitää sisällyttää nappuloiden päällysteeseen tai purupatukkaan. Se helpottaa niiden vapautumista pureskelun aikana ja edistää kontaktia syljen kalsiumin kanssa.

Merkitys kehossa

Syljen kalsiumionien tehtävänä on muodostaa kalsiumhydroksiapatiittikiteitä eli kalsiumin kivennäismuotoa, josta muodostuu hammaskiveä. Natriumfosfaatit pystyvät kelatoimaan kalsiumia vähentäen huomattavasti hammaskiven muodostumista. Kalsiumfosfaattiyhdisteet hajoavat ruoansulatuksen aikana. Kalsium ja fosfori vapautuvat ruoansulatuskanavaan, jossa ne imeytyvät eläimen tarpeiden mukaisesti.

Luonnolliset lähteet

Natriumfosfaatit ovat kivennäissuoloja, jotka sisältävät yli 150 eri ainesosaa (ortofosfaatti, pyrofosfaatti, polyfosfaatti, metafosfaatti).

  • facebook
  • youtube