Evästeasetukset Natrium - Royal Canin

Kivennäisaineet

Tulosta

Natrium

Natriumin saannissa ei ole erityisiä ongelmia, koska kissat ja koirat eivät hikoile raskaissakaan fyysisissä ponnisteluissa, kuten ihmiset ja hevoset. Vain joidenkin sydänsairauksien yhteydessä ravinnosta saatavan natriumin määrää pitää vähentää. Vakavassa ripulissa eläimen juomaveteen pitäisi lisätä nesteytysjauheita. Näiden pitää olla isotonisia elektrolyyttien, etenkin natriumin korvaamiseksi.

Natrium on makrokivennäiseksi luokiteltava alkalimetalli, jota elimistö tarvitsee suuria määriä.

Merkitys kehossa

Natrium on solujen toiminnan kannalta välttämätön kivennäisaine:

  • se säätelee solun osmoottista painetta eli ylläpitää tasapainoa solun sisä- ja ulkopuolisen paineen välillä
  • sillä on tärkeä tehtävä solun energia-aineenvaihdunnassa

Natrium on myös vesitasapainoa - janon tai virtsahädän tunnetta - säätelevä aine. Sen tehtävä liittyy hyvin läheisesti kaliumin tehtävään.

Yksinkertaisin tapa ehkäistä virtsakivien muodostumista on juottaa eläintä, mikä poistaa natriumia. Suuret virtsamäärät lisäävät virtsaamistiheyttä ja edistävät siten virtsateihin muodostuvien kiteiden poistumista. Vähäinen natriumkloridipitoisuuden lisääminen ruoassa edistää veden juomista ja kiihdyttää virtsaamista.

Luonnolliset lähteet

Eläin saa tarvitsemansa natriumin natriumkloridin kautta (ruokasuola eli NaCl; mineraali- tai merisuola), jossa on 39 % natriumia ja 61 % kloridia. Ruoan NaCl-pitoisuuden lisääminen 2,5 prosentilla merkitsee natriumpitoisuuden kasvamista 1 prosentilla.

  • facebook
  • youtube