Evästeasetukset Kupari - Royal Canin

Kivennäisaineet

Tulosta

Kupari

Kuparia tarvitaan raudan, folaattien ja B12-vitamiinin kanssa anemian ehkäisyyn ja hoitoon. Kupari varastoituu maksaan. Joillakin koirilla esiintyy kupariaineenvaihdunnan häiriötä, mikä saattaa johtaa maksan vaurioitumiseen ja jopa myrkytykseen. Kuparia tarvitaan myös karvapigmentin, melaniinin, synteesissä. 

Kupari on välttämättömäksi hivenaineeksi luokiteltava siirtymämetalli, jota elimistö tarvitsee vain vähäisiä määriä (<10 mg/kg). Suurin osa elimistön kuparista varastoituu maksaan. Liiallinen kupari voi olla myrkyllistä. Joillakin koiraroduilla tai jalostuslinjoilla esiintyy perinnöllistä kupariaineenvaihdunnan häiriötä, mikä johtaa liiallisen kuparin kertymiseen maksaan ja siten myrkytykseen.

Merkitys kehossa

Kuparin tehtävä elimistössä on helpottaa raudan imeytymistä suolistossa ja sen yhdistämistä hemoglobiiniin. Se on aktiivinen ainesosa monissa entsyymeissä, etenkin solujen hapetus-pelkistysreaktioissa. Kuparia tarvitaan jänteiden kollageenisynteesissä ja hermoston myeliinin muodostumisessa.

Luonnolliset lähteet

Liha (esim. lammas, sika, ankka) ja runsaasti valkuaista sisältävät kasvit (herneet, pavut ja linssit) ovat hyviä kuparin lähteitä.

  • facebook
  • youtube