Evästeasetukset Fosfori - Royal Canin

Kivennäisaineet

Tulosta

Fosfori

Riittävä fosforin saanti, joka on suhteutettu eläimen fyysiseen kuntoon ja kokoon sekä tasapainotettu täydellisesti kalsiumin saannin osalta, edistää tasapainoista kasvua ja vahvistaa elimistön toimintoja. Ikääntyvillä eläimillä fosforin saantia pitäisi vähentää, koska liiallinen fosforin saanti saattaa pahentaa kroonista munuaisten vajaatoimintaa.

Etymologisesti fosfori tarkoittaa "valoa antava". Sen löysi vuonna 1669 saksalainen alkemisti, joka vapautti fosforia pimeässä hehkuvana höyrynä haihduttamalla virtsaa ja polttamalla jäännöksen tislauspullossa.

Merkitys kehossa

Fosforilla on useita tehtäviä, joista kaikki ovat yhtä tärkeitä. Elimistön fosforista 86 % on luissa, missä se yhdessä kalsiumin kanssa pitää luurangon vahvana.

Se on solukalvojen rakennusaine ja kivennäisaine, jota elimistö tarvitsee energian vapauttamiseen adenosiinitrifosfaatin (ATP) kautta. Fosforia on myös solujen perimätiedon sisältävissä DNA- ja RNA-molekyyleissä.

Luonnolliset lähteet

Fosforia on nisäkkäiden luissa kivennäissuoloina sekä mineraaleissa, kuten fosfaatit. Lihassa on yleensä paljon fosforia. Jos ruokavalion fosforimäärää pitää rajoittaa, joitakin eläinvalkuaisia voivaan korvata kasvivalkuaisella (vehnä- tai maissigluteenilla).

  • facebook
  • youtube