Hiilihydraatit

Print

Tärkkelykset

Jotta kissan ja koiran ruoansulatus kykenisi käsittelemään tärkkelystä, tulee sen olla hyvin kypsennettyä. Muutoin hajoamattomat tärkkelysmolekyylit kulkeutuvat paksusuoleen, käyvät siellä ja aiheuttavat ripulia. Samoin käy, jos ravinnon tärkkelyspitoisuus ylittää elimistön kyvyn pilkkoa tärkkelys entsymaattisesti (vaarana useilla pohjoismaisilla roduilla). Tärkkelykset ovat hiilihydraattimolekyylejä, joissa tuhannet glukoosimolekyylit yhdistyvät toisiinsa yksinkertaisilla kemiallisilla sidoksilla.

Merkitys kehossa

Tärkkelys on elimistön energianlähde. Entsyymit pilkkovat tärkkelyksen imeytymiskelpoiseen muotoon ruoansulatuksen aikana.

Luonnolliset lähteet

Tärkkelys on kasvien vararavintoaine, kuten rasvat eläimillä. Viljoissa (riisi, maissi, vehnä, ohra), perunassa ja maniokissa on runsaasti erilaisia tärkkelysmolekyylejä. Viljanjyvä sisältää noin 50-70 % tärkkelystä. Viljatärkkelystä tarvitaan kuivaruoassa, jotta ruokanappulan rakenne saataisiin sopivaksi.

  • facebook
  • youtube