Hiilihydraatit

Tulosta

FOS eli frukto-oligosakkaridit, prebiootit

Frukto-oligosakkaridien (FOS) lisääminen ruokaan ehkäisee tulehduksellisia suolistosairauksia, jotka johtuvat haitallisten bakteerien lisääntymisestä suolistossa. Samalla tarjotaan ravintoa normaaleille suolistobakteereille, joiden toiminta puolestaan ylläpitää suolen limakalvon solujen kuntoa ja nopeuttaa niiden uusiutumista.

Frukto-oligosakkaridit (FOS) ovat käymiskykyisiä kuituja, jotka eivät sula, vaan hajoavat käymisteitse suolistobakteerien avulla. Tällöin vapautuu pieniä rasvahappomolekyylejä (haihtuvat rasvahapot), jotka puolestaan:

  • happamoittavat suolen sisältöä
  • toimivat ravintoaineina suolen seinämän soluille niiden ylläpidossa ja uusiutumisessa
  • muodostavat suojapinnoitteen paksusuolen seinämään

Merkitys kehossa

Käymisen avulla FOS muodostaa ravintolähteen paksusuolen seinämän soluille. Käymistuotteista on erityisesti hyötyä toivotun suoliston bakteerikannan (bifidobakteerit ja laktobasillit) kasvussa. Nämä bakteerit ylläpitävät suoliston terveyttä:

  • estämällä haitallisten suolistobakteerien lisääntymistä
  • parantamalla ruoansuolatusta ja ravinteiden imeytymistä

Kantaville ja imettäville nartuille annettu FOS-lisä nostaa maidon vasta-ainepitoisuutta, mikä taas parantaa pentujen vastustuskykyä.

Luonnolliset lähteet

Aspergillus nigricans -sieni tuottaa frukto-oligosakkaridia, kun käytettävissä on sokeria tai glukoosi- ja fruktoosimolekyylistä muodostuvaa sakkaroosia. Sieni erittää entsyymiä, joka mahdollistaa sen, että ylimääräiset fruktoosimolekyylit voivat muodostaa frukto-oligosakkaridia.

  • facebook
  • youtube