Evästeasetukset Hiilihydraatit - Royal Canin
Koti Ravitsemus Ravintoaineet Hiilihydraatit

Ravintoaineet

Tulosta

Hiilihydraatit elintoimintojen edistämiseen

Hiilihydraatit ovat hiilestä, hapesta ja vedystä muodostuneita molekyyleja, joilla on tiettyjä kemiallisia yhtäläisyyksiä. Hiilihydraatteja esiintyy valtaosin kasvikunnassa, toki eläinten kehossakin hiilihydraatteja on, mm. veren glukoosi, lihasten ja maksan glykogeeni sekä maidon laktoosi. Kaikissa kasveissa on hiilihydraatteja – helposti sulavasta juurikkaan sokerista sulamattomaan puun kaarnaan.

Kissat ja koirat selviävät vallan mainiosti ilman hiilihydraatteja, sillä niiden elimistö kykenee valmistamaan veren glukoosin valkuaisaineiden aminohapoista. Ravinnon hiilihydraatit auttavat kuitenkin huomattavassa määrin elimistöä sen tehtävissä.

Glukoosin, sakkaroosin, laktoosin ja tärkkelyksen ainoa tehtävä on antaa energiaa. Niiden vaikutus elimistössä vaihtelee hyvin paljon riippuen niiden alkuperästä ja kypsennysasteesta. Liiallinen tai huonosti kypsennetty tärkkelys ruokavaliossa saattaa johtaa vakavaankin ruoansulatushäiriöön.Tietyt kuidut, hiilihydraatteja nekin, auttavat ylläpitämään ruoansulatustoimintoja, ruoan kulkua suolistossa ja ruoansulatusbakteerien toimintaa. Tällaisia kuituja ovat mm. fruktooligosakkaridit (FOS) ja mannaanioligosakkaridit (MOS).

Hiilihydraatit ja niiden merkitys kehossa

  • facebook
  • youtube