Näin luet pakkausselostetta

Tulosta

Näin luet pakkausselostetta

Olemme koonneet tämän oppaan helpottamaan eläinruokapakkausten erilaisten pakkausmerkintöjen ymmärtämistä. Opas ei sisällä kaikkien merkintöjen selityksiä, mutta voit aina ottaa yhteyttä kuluttajaneuvontaamme, jos haluat lisätietoa jostakin tietystä tuotteesta.

1. Miksi eläinruokapakkauksissa on merkintöjä?

Lemmikeille tarkoitettu ruoka, kuten muukin eläinruoka, on varustettava voimassa olevien säädösten mukaisilla merkinnöillä, jotta kuluttaja saa tuotteesta oikeaa tietoa.

Lemmikkieläinten ruokapakkauksissa on oltava seuraavat lain edellyttämät merkinnät:

 • Nimi ja tuotekuvaus
 • Koostumus (valmistusaineluettelo)
 • Ravintoainekoostumus (tietoa tuotteen ravintoainemääristä)
 • Tietoa lisäaineista
 • Parasta ennen -päiväys, eräkoodi
 • Valmistajan tai maahantuojan nimi ja yhteystiedot
 • Tuotteen käyttöohjeet (ruokintaohjeet)
 • Paino ja/tai määrä

Tästä oppaasta saat lisätietoa kaikista näistä osa-alueista, jotta sinun on helpompi ymmärtää pakkauksessa annettujen tietojen merkitys.

2. Nimi ja tuotekuvaus

Lemmikkiruokapakkauksissa tämä on usein ilmaistu muodossa “Täysrehu X:lle” tai “Täydennysrehu X:lle” Muiden lemmikkien kuin kissojen ja koirien ruoissa sanat "täysrehu” ja ”täydennysrehu” voi korvata sanalla ”rehuseos”. Suomen kielellä ”rehun” tilalle sallitaan myös nimitys ”lemmikkieläinten ruoka”. X ilmaisee lajin (koira, kissa) ja mahdollisesti eläimen elinvaiheen, esimerkiksi ”täysrehu täysikasvuiselle koiralle”.

Mitä täysrehulla ja täydennysrehulla tarkoitetaan?

Täysrehu tarkoittaa, että lemmikki saa ruoasta kaikki tarvitsemansa ravintoaineet joka päivä, jos annettuja ruokintaohjeita noudatetaan. Täydennysrehulla tarkoitetaan sitä, että ravinto ei yksinään tarjoa kaikkia eläimen tarvitsemia ravintoaineita, joten se on tarkoitettu käytettäväksi jonkin muun ravinnon rinnalla. Täydennysrehulla voidaan tarkoittaa myös esimerkiksi makupalaa, jota käytetään joko lemmikin hyvinvoinnin edistämiseen (esim. hammashoitoon) tai osana päivittäistä lemmikin kanssa harjoitettavaa toimintaa.

3. Tuotevalikoiman erilaiset tuotteet

Mitä erilaisia tuotteita tuotevalikoimaan voi kuulua?

Huomaat, että valmistaja tarjoaa usein monia erilaisia vaihtoehtoja lemmikille. Nämä erilaiset tuotevariaatiot tuoteryhmän sisällä voivat liittyä esimerkiksi johonkin tiettyyn ruoka-aineeseen, tai tietystä eläinlajista peräisin olevaan lihaan (esim. ”sisältää porkkanaa”, ”sisältää kanaa”, ”sisältää kalaa”). Mutta mitä tämä tosiasiassa tarkoittaa? Eläinruokavalmistajat käyttävät tuotteissaan usein erilaisia eläimistä peräisin olevia raaka-aineita sen varmistamiseksi, että lemmikki saa oikeanlaista ravintoa. Jos tuotevariaatiossa siis mainitaan jokin eläinlaji tai tuotteen sisältämä liha, tämä tarkoittaa sellaisia eläimen osia, joita saa käyttää eläimen ravinnoksi.

Kuinka paljon mainittuja ruoka-aineita eläinruoka sisältää?

Jos näet pakkauksessa merkintöjen ”sisältää” tai ”runsaasti” kaltaisia merkintöjä, ruoan tulee sisältää seuraavat määrät kyseistä ravintoainetta (ja lisäksi määrät on oltava näkyvissä erikseen):

 • “X:n maku” = ainetta X ei ole ruoassa lainkaan, maku tulee makuaineesta/aromista
 • “maustettu X:llä” = alle 4 % X:ää
 • “sisältää X:ää”  = vähintään 4 % ravintoainetta X
 • “runsaasti X:ää” = vähintään 14 % ravintoainetta X
 • “X-ateria”  = vähintään 26 % ravintoainetta X
 • “vain X:ää”  = vain ravintoainetta X sekä sallittuja lisäaineita, ravintolisiä sekä vettä tuotannollisista syistä

Joihinkin ainesosiin yllä mainittuja prosentteja ei sovelleta. Tällaisia ovat esimerkiksi voimakkaan makuiset ruoka-aineet, kuten yrtit, koska niitä ei voi olla ruoassa samanlaisia määriä.

Ilmoitetut määrät saattavat perustua rehydraatioon (kosteustason palauttamiseen), kuten on selitetty kappaleessa 6.3. Esimerkki: jos pakkauksessa lukee ”sisältää porkkanaa”, ruoassa on oltava alun perin vähintään 4 % tuoretta porkkanaa tai kosteustason palauttamisen jälkeen vastaava määrä peräisin kuivatusta porkkanasta.

4. Mitä tarkoittaa ”vähemmän rasvaa” tai ”enemmän proteiinia”?

Jotkin lemmikit saattavat tarvita ruokavalion, joka poikkeaa hieman “perustuotteista”. Esimerkiksi työkoira, kuten lammaskoira, saattaa tarvita tavallista enemmän proteiineja eli valkuaisaineita. Valmistaja voi nostaa tämän lisäominaisuuden esiin lisäämällä pakkaukseen esimerkiksi merkinnän ”enemmän proteiinia”. Tämä tarkoittaa, että proteiinia on vähintään 15 % enemmän kuin ”perusrehussa”.* Jos pakkaukseen on merkitty sana “vähemmän”, se tarkoittaa, että tuotteessa on kyseessä olevaa ravintoainetta vähintään 15 % vähemmän kuin vastaavassa ”perusrehussa”.*

*Ellei pakkauksessa ole mainittu muuta, vertailu on tehty vastaavanlaiseen täysikasvuisen eläimen perusrehuun.

5. Koostumus (valmistusaineluettelo)

Lemmikkieläinruokien valmistajat voivat ilmoittaa tuotteen koostumuksen kahdella eri tavalla: joko luettelemalla erilliset valmistusaineet (esim. kuivattu kanaproteiini, vehnä, soijavalkuainen, maissitärkkelys, kananrasva jne.) tai EU-lainsäädännön määrittelemät rehuaineryhmät (esim. liha ja eläinperäiset tuotteet, kasvikset, vilja, kivennäiset jne.). Kivennäisaineista lemmikkieläinruokien valmistajat voivat ilmoittaa vain luokan nimen myös valmistusaineluettelossa, jotta luettelosta ei tulisi niin pitkä (esim. ”kivennäisaineita” sen sijaan, että luettelossa lukisi ”kalsiumkarbonaattia, natriumkloridia, potassiumkloridia jne.). Ravintoaineet näkyvät valmistusaineluettelossa joka tapauksessa määrään perustuvassa järjestyksessä eli ensimmäisenä näkyy ravintoaine, jota ruoka sisältää prosentuaalisesti eniten.

Miksi rehuaineryhmiä käytetään?

Voidakseen valmistaa ravitsevaa mutta kohtuuhintaista ruokaa lemmikeille, eläinruokateollisuus käyttää raaka-aineena ihmisten ruokateollisuudesta yli jäävää materiaalia. Nämä raaka-aineet sisältävät runsaasti ravintoaineita ja maistuvat eläimille, mutta eivät sovellu ihmisruoaksi kulttuuristen tai muiden tapojen vuoksi (esim. keuhkot, maha, mahalaukku, maksa, sydän, munuaiset jne.). Tämä tarkoittaa myös tehokasta raaka-aineiden hyödyntämistä: jos näitä osia ei käytettäisi eläinruokaan, ne hävitettäisiin, millä puolestaan olisi haitallisia ympäristövaikutuksia. Jos haluat lisätietoja tietystä raaka-aineesta tai rehuaineryhmästä, ota yhteyttä ruoan valmistajaan.

Mitä tarkoitetaan ryhmällä “Liha ja eläinperäiset tuotteet”?

Luokan “liha ja eläinperäiset tuotteet” määritelmä* on seuraava: "Tuoreet tai asianmukaisesti säilötyt lämminverisistä maaeläimistä saatavat lihaisat osat sekä lämminveristen maaeläinten ruhojen tai ruhonosien käsittelyssä syntyvät valmisteet ja tuotteet”. Lisäksi kaikki eläinruoissa käytetyt eläinraaka-aineet ovat peräisin eläimistä, jotka tarkastuseläinlääkäri on hyväksynyt ihmisruoaksi sopiviksi.   The European Pet Food Industry -järjestö luokittelee lihaksi kaikki runsaasti ravintoaineita sisältävät raaka-aineet, kuten mahalaukun, maksan, sydämen, munuaiset jne., ei siis ainoastaan luustolihaksia.

*Kaikki eläinruokapakkauksien merkinnöissä käytetyt ryhmät on määritelty direktiivissä 82/475.

Tietyn ainesosan (raaka-aineen) esiintuominen

Lainsäädäntö sallii eläinruokavalmistajien tuoda pakkauksessa esiin tietyn lisätyn ainesosan ilmoittamalla pakkaustekstissä kyseisen ainesosan prosenttiosuuden tuotteessa. Kaikkia raaka-aineita ei ole aina saatavana tuoreena tai pakastettuna, mutta niitä voidaan kuivata, jolloin niiden käsittely helpottuu ja ympärivuotinen saatavuus voidaan taata. Jos pakkauksessa viitataan porkkanoihin, se voi näin ollen myös tarkoittaa kuivattuja porkkanoita.

Koska lemmikkien säilykeruoissa on riittävästi vettä kuivattujen raaka-aineiden  kosteustason palauttamiseksi, on sallittua ilmoittaa, että ne on lisätty tuotteeseen tässä muodossa. Eläinruokapurkissa tai -pussissa voi näin ollen lukea: Koostumus:  “ravintoaine (a), ravintoaine (b), ravintoaine (c),  ravintoaine (d), porkkanaa (4 %), ravintoaine (e)” tai  “ravintoaine (a), ravintoaine (b), ravintoaine (c), porkkanaa (7,4 %, kuivatuista porkkanoista), ravintoaine (d), ravintoaine (e)" Ensimmäisessä tapauksessa porkkanat on lisätty ruokaan tuoreena tai pakastettuna, jälkimmäisessä tapauksessa kuivattuna.

Sellaisten kuivaruokien pakkauksissa, jotka eivät sisällä riittävästi vettä, saattaa olla maininta kuivan ainesosan suhteesta sen määrään tuoreena: Koostumus:  ravintoaine (a), ravintoaine (b), ravintoaine (c), ravintoaine (d), kuivattua porkkanaa 2 %*, ravintoaine (e)

* vastaa 9,6 %:a tuoretta porkkanaa

6. Lisäaineluettelo

Miksi lemmikkieläinten ruoissa on lisäaineita?

Eläinruokien valmistusaineet ovat joko raaka-aineita (esim. naudanmaksaa, porkkanaa, maissia) tai lisäaineita (esim. C-vitamiinia, sinkkiä tai E-vitamiinia eli tokoferolia). Lisäaineita käytetään eläinruoissa samoista syistä kuin ihmistenkin ruoissa: antamaan tietynlaisen rakenteen tai värin tai ylläpitämään tuotteen laatua. Lisäksi vitamiineja, aminohappoja ja hivenaineita (esimerkiksi rautaa) saatetaan lisätä, jotta tuote tarjoaisi lemmikille kaikki sen tarvitsemat ravintoaineet. Monia eläinruoissa käytettyjä lisäaineita käytetään myös ihmisille tarkoitetuissa ruokatuotteissa. Viranomaiset valvovat tarkasti, että kaikki eläinruoissa käytetyt lisäaineet ovat sallittuja ja eläimille vaarattomia. Tässä valvontaprosessissa arvioidaan, onko kyseessä olevasta lisäaineesta haittaa eläimen terveydelle ja onko se tehokas käyttötarkoitukseensa. Valmistajat käyttävät sallittuja lisäaineita vain sen määrän, mikä halutun vaikutuksen saavuttamiseen tarvitaan.

Miten lisäaineet merkitään?

Laki luokittelee lisäaineet luokkiin ja toiminnallisiin ryhmiin sen mukaan, mikä niiden käyttötarkoitus on. Esimerkiksi luokka ”ravitsemukselliset lisäaineet” sisältää toiminnalliset ryhmät ”hivenaineet”, ”vitamiinit” ja "aminohapot”.

Valmistajien on mainittava tietyt lisäaineet otsikon “lisäaineet" alla. Tämän otsikon alla luetellaan joko lisäaineiden luokat tai toiminnalliset ryhmät, sekä lisäaineen nimi ja/tai E-numero sekä sen tuotteeseen lisätty määrä. Toiminnalliset ryhmät “säilöntäaineet”, “väriaineet” ja “antioksidantit” voidaan merkitä sellaisenaan. Niin sanotut ravitsemukselliset lisäaineet, kuten vitamiinit, hivenaineet ja aminohapot voidaan ilmoittaa myös ”ravintoaineet”-otsikon alla (ks. "8 Ravintoaine-erittely"). Näin voidaan tehdä, jos halutaan esimerkiksi korostaa kyseisen aineen määrää tuotteessa tai jos aineesta on erillinen maininta pakkauksen etiketissä (esim. ”runsaasti E-vitamiinia”). Jos ne ilmoitetaan otsikon ”ravintoaineet” alla, ilmoitettu määrä on aineen kokonaismäärä valmiissa tuotteessa sen myyntiajan lopussa.

“Lisäaine”-otsikon alla ilmoitettu määrä on se määrä ainetta, joka tuotteeseen on lisätty tuotteessa luonnostaan olleen määrän lisäksi. Otsikon “ravintoaineet” alla ilmoitettu määrä on analysoidun ravintoaineen kokonaismäärä, josta osa on voinut tulla lisättynä, osa on ollut ruoan raaka-aineissa luonnostaan. Joidenkin ravintoaineiden (kuten vitamiinien) määrä alenee myyntiajan loppua kohden. Siksi ”ravintoaineet”-otsikon alla ilmoitettu määrä on juuri myyntiajan lopussa tuotteessa oleva määrä. Jos olet kiinnostunut jostakin tietystä lisäaineesta, eikä sitä ole mainittu pakkausselosteessa, tai jos haluat tietää kaikki tuotteessa olevat lisäaineet, ota yhteyttä ruoan valmistajaan.

7. Ravintoaine-erittely

Tämä luettelo on otsikon “ravintoaineet” alla ja se vastaa ihmisten ruokapakkauksissa olevaa ravintoaineselostetta. Koiran- ja kissanruokapakkauksissa on mainittava seuraavat tiedot:

 • raakavalkuainen (valkuainen)
 • raakarasva (rasvapitoisuus)
 • raakakuitu
 • tuhka (hehkutusjäännös)

Kosteussisällön mainitseminen ei ole pakollista tiettyjen rajojen sisäpuolella. Useimpien eläinruokien kohdalla tämä raja on 14 %.

Muiden eläinruokien kohdalla ravintoainekoostumuksen mainitseminen ei ole pakollista.

Laki velvoittaa käyttämään pakkausmerkinnöissä tiettyjä sanoja, kuten “raaka” ja ”hehkutusjäännös”, jotka juontuvat laboratoriokielestä. ”Tuhka tai hehkutusjäännös” ei ole ruokaan lisättävä aine, vaan kuvastaa rehun kokonaisuudessaan sisältämää kivennäis- ja hivenaineiden määrää, joka saadaan selville tietynlaisen analyysin tuloksena.

8. Parasta ennen -päiväys ja eräkoodi

Tämän tiedon perusteella valmistaja ja viranomaiset voivat tarvittaessa jäljittää tuotteen valmistuserän, samaan tapaan kuin ihmisruoankin yhteydessä. Parasta ennen -päiväys tarkoittaa juuri sitä: tuote on parhaimmillaan ennen mainittua päivää. Tähän päivään asti valmistaja takaa, että tuotteessa on pakkausselosteen lupaamat ominaisuudet, esim. vitamiinimäärät. Tämän päivämäärän jälkeenkin tuotetta voi vielä turvallisesti käyttää, mutta siitä ei enää välttämättä saa riittävästi kaikkia ravintoaineita.

9. Miten saan lisätietoa valmistajalta?

Jos haluat kysyä lisätietoa, valmistajan tai maahantuojan tiedot löytyvät pakkauksesta. Lisäksi pakkauksessa on mainittava joko maksuton puhelinnumero tai verkkosivusto tai kuluttajalinja tai jokin muu tapa, jolla valmistajaan/maahantuojaan voi ottaa yhteyttä.

10. Tuotteen käyttöohjeet (ruokintaohjeet)

Pakkauksesta löydät suositukset siitä, kuinka paljon ja kuinka usein tuotetta tulee lemmikille antaa. Näitä ohjeita on tärkeää noudattaa, jotta eläin saa päivittäin tarvitsemansa ravintoaineet. Annoskokoa määritettäessä on myös tärkeää ottaa huomioon lemmikin ikä, koko, aktiivisuus jne. On suositeltavaa punnita lemmikki säännöllisin väliajoin sen varmistamiseksi, että paino pysyy sopivana. Jos sinulla on kysyttävää, valmistaja tai maahantuoja auttaa mielellään.

11. Paino-/määrätiedot

Tuotteen painotiedot on merkitty pakkaukseen samalla tavalla kuin ihmisruokienkin painotiedot. Joskus määrää ei ilmoiteta painoyksiköinä vaan kappaleina (esim. viisi possunkorvaa).

12. Muut tiedot

Laki määrää, että kaikki yllä mainitut tiedot on merkittävä pakkaukseen. Valmistajat voivat kuitenkin halutessaan merkitä myös muita tietoja. Vaikka tällaisten muiden tietojen merkitseminen on vapaaehtoista, niiden on kuitenkin oltava aivan yhtä tarkkoja kuin pakollistenkin tietojen.

Olet saattanut myös nähdä pakkauksissa tuotteen erityisiin etuihin liittyviä väittämiä. Laki edellyttää, että valmistajan on kyettävä esittämään tutkittua tietoa tällaisten väittämien perusteeksi. Jos epäilet jotakin pakkaukseen merkittyä väittämää, voit pyytää valmistajalta lisäselvitystä.

 • facebook
 • youtube