Yliopistollinen eläinsairaala

Print
Koirien ja kissojen verenluovutus

Koirien ja kissojen verenluovutus - pieni teko, iso apu!

Helsingin yliopiston Yliopistollinen eläinsairaala on eläinlääketieteen huippuyksikkö. Se on Suomen ainoa kaikkien eläinlajien eläinsairaala, joka toimii 24 tuntia vuorokaudessa, vuoden jokaisena päivänä. Vuosittain eläinsairaala hoitaa yli 20 000 eläinpotilasta. Sairaalassa on usean eri alan erityisasiantuntemusta. Korkeatasoinen hoito perustuu tieteelliseen tutkimukseen. Yliopistollisessa eläinsairaalassa toimii myös eläinten oma veripankki, joka on toiminut vuodesta 2000 alkaen. Veripankin toiminta perustuu kokonaan vapaaehtoisten verenluovuttajakoirien ja kissojen ja niiden omistajien panokseen.

Minkärotuinen tahansa koira tai kissa sopii verenluovuttajaksi, myös sekarotuiset ja rekisteröimättömät. Verenluovuttajakoiran tulee olla terve, 2-7 vuoden ikäinen ja vähintään 30 kiloa painava.

Verenluovuttajakissan tulee olla terve, 1-8 vuoden ikäinen ja vähintään 5 kiloa painava sisäkissa. Kissat testataan eläinsairaalassa kissojen FeLV ja FIV viruksien varalta ja testituloksen tulee olla negatiivinen.

Sekä luovuttajakissojen että koirien tulee olla säännöllisesti rokotettuja ja loishäädettyjä, ja molempien tulee olla asuneita Suomessa viimeiset 12 kuukautta.

 - Koirien verenluovutuspäivä on kerran viikossa, jolloin täällä käy 2-3 koiraa luovuttamassa verta. Lisäksi kerran kuukaudessa käy 1-2 kissaa luovuttamassa verta, kertoo Yliopistollisen eläinsairaalan sairaalaeläinlääkäri Sanna Viitanen.

Kissat rauhoitetaan toimenpiteen ajaksi, mutta koirat yleensä pärjäävät ilman rauhoitusta. Verenluovutuksen jälkeen koirat ja kissat voivat elää normaalia elämää, mutta voimakasta fyysistä rasitusta pitää välttää viikon ajan. Verta ei voi luovuttaa useammin kuin kerran kolmessa kuukaudessa. Yleensä verenluovuttajakoirat käyvät eläinsairaalassa kerran tai kaksi vuoden aikana.

Koirien ja kissojen veripankin toimintaa tukee Royal Canin Finland Oy.

 - Luovuttajakoirat ja kissat saavat hyvän mielen lisäksi Royal Canin ruokapaketin. Luovuttajat saavat ruoan heti myös verenluovutuksen jälkeen, kertoo Sanna Viitanen.

Luovutetusta verestä erotellaan punasolut ja plasma, ja niitä käytetään Eläinsairaalan tehohoitoyksikössä vakavasti sairaiden ja loukkaantuneiden potilaiden hoitoon sekä leikkausten yhteydessä.

 - Veripankkitoiminta on edellytys sairaalatasoiselle hoidolle, Sanna  Viitanen sanoo.

Luovuttamalla verta voi luovuttajakoira tai -kissa pelastaa vakavasti sairaan potilaan hengen ja auttaa monta muutakin avuntarvitsijaa.

Sankarikoirat

Näiden Sankarikoirien ansioitunut ura verenluovuttajina on päättynyt heidän täytettyään 8 vuotta. Lämmin kiitos koirille omistajineen, olette tehneet upeaa työtä!

 
Ellis_ Kaija_Leinonen

  Sankarikoira Ellis

 
Räppi_Helena_Eloniemi

  Sankarikoira Räppi

 
Ytte_Niko_Koskela

  Sankarikoira Ytte

 
Verenluovuttajat_Japi_Jere

 
Sankarikoirat Japi ja Jere

 
Onni

 Sankarikoira Onni

 
Pyreneittenkoira_Bella

  Sankarikoira Bella

 
Karo

  Sankarikoira Karo

  • facebook
  • youtube