Virtsatieongelmat

Print
Kissojen virtsatieongelmat

Kissojen virtsatieongelmat

Erilaiset pissavaivat ovat melko tavallinen syy kissan eläinlääkärikäyntiin. Virtsateihin liittyviä ongelmia ovat mm. erityyppiset virtsatietulehdukset, virtsatietukokset ja virtsakivet.

Tyypillisesti virtsarakon ja virtsaputken sairauksista puhuttaessa käytetään yleisilmaisua ’kissojen alempien virtsateiden sairaudet’, englanniksi Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) ja oireet näissä sairauksissa ovat usein hyvin samankaltaisia. Pissavaivoista kärsivä kissa saattaa käydä laatikolla normaalia useammin tai pissailla epätavallisiin paikkoihin, pissaaminen voi olla kivuliasta ja kissa saattaa äännellä pissatessa. Myös virtsan koostumuksessa ja määrässä saatetaan havaita muutosta; pissaa voi tulla normaalista poikkeavia määriä ja se voi olla silminnähden veristä. Pissavaivoihin liittyviä oireita havaittaessa on syytä olla aikailematta yhteydessä eläinlääkäriin. Erityisesti virtsatietukosten aiheuttama kyvyttömyys pissata johtaa nopeasti hengenvaaralliseen tilaan, jossa kissa tarvitsee välitöntä eläinlääkärin apua. 

Virtsakivet

Tyypillisimpiä kissoilla esiintyviä virtsakiviä ovat magnesium-, ammonium- ja fosfaatti-ioneista koostuvat struviittikivet sekä kalsiumoksalaattikivet. Virtsakiviä voi muodostua virtsarakkoon, kun niihin osallisia kivennäisiä on virtsassa liikaa ja ne viipyvät rakossa liian pitkään. Virtsassa vapaana olevat ionit tarttuvat toisiinsa, eli kiteytyvät ja kiteet voivat jatkaa kasvuaan muodostaen kiviä. Altistavia tekijöitä kivien muodostumiselle, kivityypistä riippuen, ovat mm. muutokset kissan aineenvaihdunnassa, perinnöllinen alttius, vähäinen nesteensaanti, vähäinen pissaaminen, ylipaino ja epäaktiivinen elämäntyyli. Toisinaan kivien muodostumiseen liittyy myös tulehduksia.

Ruokavalio virtsakivien ennaltaehkäisyssä

Oikeanlainen ruokavalio on tärkeä osa virtsakivien muodostumisen ehkäisyä. Kaikki Royal Canin kissanruoat on koostettu niin, että niitä syövän kissan virtsaan muodostuu mahdollisimman epäedulliset olosuhteet virtsakivien muodostumiselle.  Oikeanlaisilla raaka-ainevalinnoilla ja oikealla ravintoainekoostumuksella vähennetään kiteitä muodostavien ionien määrää virtsassa ja vaikutetaan myös virtsan pH-arvoon, mikä on merkityksellinen tiettyjen kivityyppien, kuten struviittien ennaltaehkäisyssä. Hieman korotettu suolapitoisuus puolestaan lisää kissan juomista, jonka myötä pissaa muodostuu enemmän ja kissa käy laatikolla useammin. Näin virtsarakko huuhtoutuu tehokkaammin eikä kiteytymistä pääse tapahtumaan. Ruoan koostaminen tällä tavoin perustuu tieteelliseen ns. RSS-menetelmään, jonka avulla struviitti- ja kalsiumoksalaattivirtsakivien muodostumisen riskiä voidaan arvioida ja hallita. Samaan menetelmään perustuvat myös eläinlääkäriasemilla myytävät terapeuttiset Royal Canin -erikoisruokavaliot, jotka on tarkoitettu struviittikivien liuottamiseen rakosta, eli virtsakivitaudin hoitoon.

 
RC_Kissoje-virtsakivet_600x200_2016
 

Oikein koostettu kuivaruoka sopii hyvin myös pissavaivaisille kissoille. Mikäli nesteensaantia ruoasta halutaan vielä tehostaa, voidaan ruokintaan yhdistää runsaammin kosteutta sisältävä säilykeruoka. Tällainen yhdistelmäruokinta sopii hyvin myös terveen kissan virtsavaivojen ennaltaehkäisyyn. Mikäli kissalla on olemassa olevia virtsakiviä, joita liuotetaan ruokavalion avulla, tulee eläinlääkärin kanssa neuvotella, mitkä ruoat ovat sopivia yhdistettäviksi, jottei niiden terapeuttinen teho kärsi. 

Muita vinkkejä virtsateiden hyvinvoinnin tukemiseksi

Pissavaivojen ennaltaehkäisyksi jokaisessa kissakodissa kannattaa kiinnittää huomiota lemmikin juomis- ja pissaamiskäytäntöihin. Juomisen lisäämiseksi vesikuppeja on hyvä olla useita, sijoiteltuna eri puolille asuntoa. Osalle kissoista myös juomakupin materiaali on tärkeä. Veden on aina oltava raikasta ja kupin mielellään piripintaan täytetty. Toiset kissoista tykkäävät juoda juoksevaa vettä, jolloin lähdetyyppinen juoma-automaatti voi olla hyvä ratkaisu.

Säännöllisen laatikolla käynnin varmistamiseksi myös hiekkalaatikoiden määrä, tyyppi ja sijoittelu ovat tärkeitä. Laatikoita tulisi olla vähintään yksi enemmän kuin kissojen lukumäärä taloudessa, ja ne tulisi sijoittaa niin, että kissan on helppo päästä laatikoille, monikissataloudessa myös muiden kissojen häiritsemättä. Hiekkalaatikot tulee sijoittaa eri paikkaan kuin ruoka- ja juoma-astiat.

Lataa esite 

 

Virtsakivianalyysipalvelu eläinlääkäreille

Royal Canin panostaa laajasti kissojen ja koirien virtsakiviongelmien ehkäisyyn. Tarjoamme klinikoille mahdollisuuden lähettää meille virtsakivinäytteitä, jotka toimitamme edelleen maksutta analysoitavaksi Canadan Veterinary Urolith Centre -tutkimuskeskukseen, joka on maailman johtavia virtsakivien analysoijia.

 
  • facebook
  • youtube