Ruoka lemmikin tarpeiden mukaan

Tulosta
Yhdistelmäruokinta

Säilykkeet ruokavalion täydentäjänä

Laadukas kuivaruoka on sellaisenaan erinomainen ruokavalio täyttämään kissojen ja koirien päivittäiset ravitsemukselliset tarpeet. Toisinaan kuivaruoka sellaisenaan ei kuitenkaan tunnu parhaalta ratkaisulta, ja tällöin vaihtoehdoksi tai ruokavalion täydennykseksi voidaan tarjota säilykeruokaa.

Säilykeruoan monet hyödyt

Säilykeruoan tarjoaminen kissoille ja koirille voi olla perusteltua monissa eri tapauksissa. Nirsojen eläinten kohdalla säilykeruoan koostumus ja tuoksu voivat lisätä ruokahalua. Hammasongelmista ja mahdollisista hampaiden puuttumisesta kärsiville iäkkäille eläimille, tai kiinteään ruokaan opetteleville pennuille säilykkeen syönti on kuivaruoan pureskelua vaivattomampaa. Toisaalta pelkkää säilykeruokaa syövien eläinten hammasterveyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä nappuloiden pureskelun aikaansaama mekaaninen hankausvaikutus jää puuttumaan.

Ylipainoisten tai laihduttavien lemmikkien kohdalla runsaasti kosteutta sisältävä säilykeruoka auttaa pienentämään ruoka-annoksen energiapitoisuutta suhteessa annoskokoon. Virtsatiesairauksista, kuten virtsakivien kertymisestä kärsiville kissoille ja koirille säilykkeet ovat kosteuspitoisuutensa puolesta hyödyllisiä. Erityisesti kissat juovat luonnostaan hyvin vähän, mikä altistaa virtsan väkevöitymiselle rakossa ja kivien kiteytymiselle. Säilykkeen sisältämä neste lisää kissan nesteensaantia ja laimentaa virtsan väkevyyttä.

Yhdistelmäruokinta – enemmän kuin osiensa summa

Usein ruokavaliosta saadaan rakennettua ihanteellinen kokonaisuus yhdistämällä samoja hyviä ominaisuuksia sisältävä kuivaruoka ja säilyke. Hyvän ravintoainesisältönsä lisäksi kuivaruoka ylläpitää hammasterveyttä, kun nappulan pureskelun aikaansaama mekaaninen hankausvaikutus puhdistaa hampaan pintoja ennaltaehkäisten näin hammaskiven kertymistä. Yhdistelmäruokintaan päädyttäessä tulee kuitenkin huolehtia, että säilyke vastaa laadultaan ja ominaisuuksiltaan kuivaruokaa, jottei säilykkeellä ”laimenneta” kuivaruoan hyödyllisiä ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Osa markkinoilla olevista säilykkeistä on tarkoitettu lähinnä lisukkeeksi, ja niiden pakkaustekstissä lukeekin ”täydennysrehu”. Tällaista ruokaa ei ole tarkoitettu täyspainoiseksi ruokavalioksi sellaisenaan, eikä niiden osuus eläimen ruokavaliosta saa nousta liian suureksi. Tasapainoinen, päivittäiset tarpeet täyttävä säilykeruoka sisältää kuivaruoan tavoin kaikki kissan tai koiran tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa ja hyvin sulavassa muodossa. Tuotteiden kyljestä löytyykin merkintä ”täysrehu”. Tällaisissa tuotteissa voidaan kuivaruoan tavoin ottaa huomioon eläimen erityistarpeet, esimerkiksi pienentämällä ruoan energiapitoisuutta, lisäämällä tai rajoittamalla tiettyjä ravintoaineita tai valitsemalla tietynlainen kuitukoostumus. Kaikki Royal Caninin säilykeruoat ovat täysrehuja.

Yhdistelmäruokintaa käytettäessä tulee huomioida sekä kuivaruoan että säilykkeen energiapitoisuus ja suunnitella ruoan annostelu sen mukaisesti. Royal Caninin kissanruokapakkauksissa tämä on huomioitu niin, että annosteluohjetaulukoista löytyvät suositellut ruokintaohjeet sekä pelkälle kuivaruoalle että yhdistelmäruokinnalle.

Rotukohtaiset säilykkeet kissoille ja koirille

Puhdasrotuisilla kissoilla ja koirilla on periytyviä rotukohtaisia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat niiden ravitsemuksellisiin tarpeisiin. Tällaisia ovat perinnölliset sairaudet, joiden oireiden esiintymistä voidaan pyrkiä ennaltaehkäisemään tai hidastamaan oikealla ravitsemuksella sekä rakenteeseen ja ulkonäköön liittyvät piirteet, joita voidaan tukea kohdistetulla ruokavaliolla. Myös rotukohtaiset säilykkeet ovat täysravintoja ja niitä voi tarjota lemmikille sellaisenaan tai vastaavaan kuivaruokaan yhdistettynä.

  • Tutustu kissojen Feline Breed Nutrition rotukohtaisiin säilykkeisiin tästä.
  • Tutustu koirien Breed Health Nutrition rotukohtaisiin säilykkeisiin tästä.
 

Feline Health Nutrition Wet – Kissojen yksilölliset mieltymykset

On tutkittu, että kissa valikoi ensisijaisesti ruokansa suutuntuman, tuoksun tai ravintoainekoostumuksen perusteella. Lähes kaikista Royal Caninin kissojen säilykkeistä löytyykin sekä kastike- että hyytelövaihtoehto, sillä osa kissoista pitää luontaisesti kastikkeesta, osa hyytelöstä. Kissojen säilykevalikoimaan kuuluu 10 tuotetta, jotka huomioivat kissan iän ja erityistarpeet.

  • Tutustu Feline Health Nutrition -säilykkeisiin tästä.
 

Urban Life Wet - säilykeruoat kaupunkimaisissa ympäristöissä eläville koirille

Elämä kaupungissa voi olla intensiivistä ja äänekästä. Koiran kannalta ympärillä tapahtuu jatkuvasti paljon asioita ja eteen tulee yllättäviäkin tilanteita, mikä kuormittaa koiran aisteja. Kaupungeissa myös ilmansaasteiden pitoisuudet ovat korkeampia. Saasteet voivat aiheuttaa hengitystievaivoja ja hermoston ennenaikaista rappeutumista.

Kaupunkimaisissa ympäristöissä eläville koirille on kehitetty oma ruokasarjansa, Urban Life, joka huomioi kaupunkielämän vaikutukset koiran ravitsemuksellisiin tarpeisiin. Ruoan sisältämät ainutlaatuiset antioksidanttiyhdistelmät vähentävät saasteiden vaikutuksesta lisääntynyttä elimistön hapettumisstressiä. Kaloista peräsin oleva valkuaisainehydrolysaatti (adaptogeeninen ravintoaine) tukee koiran sopeutumista intensiivisiin tilanteisiin. Erityisen maittavat Urban Life -säilykkeet on tarkoitettu kaiken kokoisille koirille jokaiseen elämänvaiheeseen.

  • Tutustu Urban Life -säilykkeisiin tästä.
 

Canine Health Nutrition Wet – säilykesarja pienille koirille

Koirien ruokinnassa säilykkeiden käyttö ei ole ollut yhtä yleistä kuin kissojen kohdalla. Säilykeruokien hyödyt koskevat kuitenkin yhtälailla varsinkin pieniä koiria, jotka voivat olla lattiita esimerkiksi virtsatieongelmille. Royal Canin onkin kehittänyt pienille koirille suunnatun säilykesarjan, josta löytyy vaihtoehto niin vieroitettaville ja kasvaville pennuille, täysikasvuisille, ikääntyville kuin ylipaino-ongelmistakin kärsiville koirille.

  • Tutustu pienten koirien säilykkeisiin tästä.
  • facebook
  • youtube