Ruoka lemmikin tarpeiden mukaan

Tulosta
Täysrehusäilykkeet kissoille ja koirille

Tasapainoiset, päivittäiset tarpeet täyttävät Royal Canin -säilykkeet

Kaikki Royal Canin – säilykeruoat on suunniteltu ja valmistettu Health Nutrition – periaatteen mukaisesti, eli ne ovat täysravintoa (täysrehu) jotka sisältävät kaikki kissan tai koiran tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa.

Säilykkeet sisältävät korkealuokkaisia, hyvin sulavia raaka-aineita, joista ravintoaineet ovat helposti lemmikin elimistön hyödynnettävissä. Lisäksi tuotteiden ravintoainetasapainot on mukautettu käyttötarkoituksen perusteella. Säilykkeet sopivat käytettäviksi sellaisenaan tai kuivaruokaan yhdistettynä.

Täysrehu vai täydennysrehu

Tasapainoinen, päivittäiset tarpeet täyttävä laadukas säilykeruoka sisältää kaikki koiran tai kissan tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa ja hyvin sulavassa muodossa. Tällaisten tuotteiden kyljestä löytyy merkintä ’täysrehu’. Täysrehusäilykkeissä, kuten kuivaruoissakin, voidaan lisäksi ottaa huomioon eläimen erityistarpeet, kuten rajoitettu energiansaanti, lisätyt ravintoainepitoisuudet ihon hyvinvoinnin tueksi tai tietynlainen kuitukoostumus. Täysrehusäilyke sopii sellaisenaan koiran tai kissan päivittäiseen ruokintaan, ilman, että sitä täytyy täydentää millään muulla ruoalla. Osa markkinoilla olevista lemmikkien säilykeruoista puolestaan on tarkoitettu lähinnä lisukkeeksi, jolloin pakkaustekstissä lukee ’täydennysrehu’. Täydennysrehua ei ole suunniteltu täysipainoiseksi ruokavalioksi sellaisenaan eikä niiden osuus eläimen ruokavaliosta saa nousta liian suureksi.

Säilykeruoan moninaiset hyödyt

Säilykkeen tarjoaminen eläimelle on perusteltua useassa eri tapauksessa. Nirsojen, tai sairauden takia heikentyneestä ruokahalusta kärsivien eläinten kohdalla säilykkeen koostumus ja tuoksu voivat auttaa lisäämään ruoan maittavuutta ja ruokahalua. Tämä on usein totta myös ikääntyvien lemmikkien kohdalla, joiden aistit ovat jo hieman heikentyneet. Kiinteään ruokaan opetteleville pennuille säilykkeen syönti on kuivaruoan pureskelua vaivattomampaa, samoin kuin esimerkiksi lemmikille, jolta on syystä tai toisesta jouduttu poistamaan hampaita. Laihduttavan eläimen kohdalla runsaasti kosteutta sisältävä säilykeruoka auttaa laimentamaan ruoka-annoksen energiapitoisuutta suhteessa tarjottuun annoskokoon. Virtsatiesairauksista, kuten virtsakivien kertymisestä kärsiville eläimille säilykkeen korkea kosteuspitoisuus on hyödyksi lisääntyneen nesteensaannin ja virtsarakon tehostuneen huuhtelun myötä.

 

Yhdistelmäruokinta –osiensa summa

Usein ruokavaliosta saadaan rakennettua ihanteellinen kokonaisuus yhdistämällä samoja hyviä ominaisuuksia sisältävät kuivaruoka ja säilyke. Tiiviin ravintoainesisältönsä lisäksi kuivaruoka voi tukea hampaiden hyvinvointia, kun nappulan pureskelun aikaansaama hankausvaikutus hieman puhdistaa hampaan pintoja ja näin ennaltaehkäisee hammaskiven kertymistä. Tärkeintä hammasterveyden kannalta on kuitenkin ehdottomasti lemmikin hampaiden päivittäinen harjaus.

Yhdistelmäruokinnassa on tärkeää huolehtia, että säilyke vastaa laadultaan ja ominaisuuksiltaan kuivaruokaa, jottei säilykkeellä ”laimenneta” kuivaruoan hyödyllisiä ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Yhdistelmäruokintaa käytettäessä tulee myös huomioida molempien käytettyjen tuotteiden energiapitoisuus ja suunnitella ruoan annostelu sen mukaisesti. Royal Canin – tuotteiden pakkauksista ja yrityksen kotisivuilta löytyy annostaulukoita, joiden mukaan ruokinnassa voi lähteä liikkeelle. Yksilöllinen vaihtelu energiantarpeen osalta on kuitenkin suurta, joten parhaimmillaankin annostaulukot ovat vain suuntaa-antavia. Lopullisesti oikea annostelu löytyy lemmikin painoa ja kehonkuntoa tarkkailemalla.

  • facebook
  • youtube