Ruoka lemmikin tarpeiden mukaan

Tulosta
Sterilisaation ja kastraation vaikutukset koiran ravitsemukseen

Sterilisaation vaikutukset koiran terveyteen ja käytökseen

Sterilisaatio tarkoittaa, että koirien sukusoluja tuottavat rauhaset poistetaan, jolloin lisääntyminen estyy. Urosten kohdalla puhutaan kastraatiosta, narttujen kohdalla sterilisaatioista – tosin tätä termiä voidaan käyttää myös yleisemmin molempien sukupuolten kohdalla. Ei-toivottujen pentueiden ehkäisemisen lisäksi sterilisaatiolla on myös muita positiivisia vaikutuksia koirien terveyteen ja käytökseen. Uroksilla kastraatio ehkäisee ja/tai vähentää kivessairauksia ja -kasvaimia sekä eturauhasen liikakasvua ja tulehdusta. Lisäksi se usein vähentää merkkailua, hyppimistä, karkailua ja aggressiivisuutta. Narttujen kohdalla munasarjojen ja kohdun poisto ehkäisee ja/tai vähentää maitorauhasten kasvaimia, valeraskauksia ja niihin liittyviä muita oireita, nartuilla yleistä märkäistä kohtutulehdusta sekä muita lisääntymiselimistön sairauksia. Nartuilla sterilisaatiolla on myös positiivisia vaikutuksia diabeteksen hoidossa. Lisäksi kiiman loppumisen myötä vuoto loppuu, urosten kiinnostus narttua kohtaan vähenee ja käytös tasaantuu.

Sterilisaatio tuplaa ylipainon riskin

Sterilisaatioon voi liittyä myös riskejä. Toimenpide tehdään nukutuksessa, ja vaikka se onkin yleisesti ottaen turvallinen, anestesiaan liittyy aina oma riskinsä. Toisinaan myös leikkaushaava voi tulehtua. Leikattujen koirien karvanlaatu saattaa muuttua ja toisilla voi esiintyä virtsanpidätysongelmia. Riskeistä suurin on kuitenkin ylipaino, jota esiintyy steriloiduilla koirilla jopa kaksi kertaa enemmän kuin leikkaamattomilla koirilla. Ylipaino puolestaan voi altistaa koiran useille terveyshaitoille, kuten nivel-, sydän-, ja hengityselinvaivoille. Lisäksi ylipaino johtaa lyhentyneeseen elinajanodotteeseen.

Vielä ei ole täysin selvää, mikä altistaa leikatut koirat painonnousulle. Mahdollisia syitä ovat hormonitoiminnan muutoksesta johtuvat aktiivisuuden spontaani lasku ja aineenvaihdunnalliset muutokset, jotka vähentävät lemmikin tarvitsemaa energiamäärää jopa 30 %. Usein myös steriloitujen koirien ruokahalu kasvaa jopa viidenneksellä aiemmasta. Nämä muutokset voivat tapahtua hyvin nopeasti sterilisaation jälkeen, joten lemmikin ruokavalioon ja liikuntaan olisi hyvä kiinnittää huomiota jo ennen leikkausta, jotta ylipainolta voitaisiin välttyä.

Kohdennetut ruokavaliot steriloiduille koirille

Royal Canin on kehittänyt omat ruokavaliot X-Small-, Mini-, Medium- ja Maxi-kokoisille steriloiduille koirille. Ruoat huomioivat vähentyneen energiantarpeen leikkauksen jälkeen ja auttavat ylläpitämään steriloidun koiran ihannepainon optimaalisella koostumuksella, jossa yhdistyvät korkea valkuaisainepitoisuus, matala rasvapitoisuus ja L-karnitiini, joka tehostaa rasvahappojen kuljetusta ja hyödyntämistä energiaksi. Lisäksi kuiduilla täydennetty koostumus auttaa säätelemään koiran ruokahalua ja ylläpitämään kylläisyyden tunnetta.

Tutustu steriloitujen koirien ruokavalioihin tarkemmin

 

Ruokavalion tarkistus ja mahdollinen vaihdos olisi hyvä tehdä jo ennen sterilisaatiota, viimeistään kuitenkin heti sen jälkeen. Sen sijaan että koiralle syöttäisi pienemmän annoksen ennen leikkausta käytettyä ruokaa, kannattaa mieluummin tarjota tarkoitukseen kehitettyä, vähäenergistä ruokaa. Näin voidaan varmistaa tärkeiden ravintoaineiden ja vitamiinien riittävä annostus sekä tarpeeksi suuret annokset, jolloin koira pysyy kylläisenä. Koira kannattaa punnita ennen leikkausta ja säännöllisesti sen jälkeen, jotta muutokset painossa nähtäisiin ajoissa. Liikunnan ja muun aktiivisuuden merkitystä painonhallinnassa ei myöskään pidä unohtaa.

 

RC_Sterilised_Range_800px_lowreso
  • facebook
  • youtube