Ruoka lemmikin tarpeiden mukaan

Tulosta
Ruokavaliosta apua jännitykseen

Ruokavaliosta apua jännitykseen

Lemmikit reagoivat eri tavoin arkielämän yllättäviin tilanteisiin ja elämänmuutoksiin. Joillekin kissoille ja koirille esimerkiksi muutto uuteen kotiin, uuden perheenjäsenen tulo tai hoitolajakso voi aiheuttaa voimakasta jännitystä ja mielenrauhan järkkymistä. Useat kissat ja koirat eivät myöskään nauti ihmisille mieluisista tilanteista kuten suurista juhlista, ilotulituksista ja muista meluisista tapahtumista. Lemmikkien jännitystä voidaan hoitaa erilaisin keinoin, esimerkiksi käytösterapian ja lääkitysten avulla, mutta myös oikeanlaisesta ruokavaliosta voi olla hyötyä.

Royal Caninin Calm-ruokavaliot on tarkoitettu helpottamaan kissojen ja koirien selviytymistä jännittävistä tilanteista. Ne sisältävät mielialaan tyynnyttävästi vaikuttavia, luontaisia ravintoaineita ja tukevat myös ruoansulatuskanavan ja ihon hyvinvointia.

Mielialaan vaikuttavat hyödylliset ravintoaineet

Alfa-kasotsepiini on luontainen, maidon kaseiinista saatava valkuaisaineen osa, jolla katsotaan olevan samankaltaisia ominaisuuksia kuin tietyillä ahdistusta helpottavilla lääkeaineilla. Alfa-kasotsepiini voi näin ollen vaikuttaa mielialaan tyynnyttävästi ja helpottaa jännityksestä aiheutuvia tuntemuksia. Toinen mielialaan vaikuttava ravintoaine on aminohappo L-tryptofaani, joka puolestaan lisää tietyn aivojen välittäjäaineen, serotoniinin tuotantoa.

Serotoniini säätelee mm. mielialaa ja ruokahalua sekä taipumusta stressiin ja ahdistukseen. L-tryptofaaniin osuus on Calm-ruokavalioissa normaalia korkeampi muihin aminohappoihin verrattuna. Molemmat vaikuttavat aineet esiintyvät luonnollisessa muodossaan, ruoan ravintoaineena eikä kyseessä ole lääkevalmiste.

Muut eläimen hyvinvointia tukevat ravintoaineet

Hermostunut ja jännittyt lemmikki saattaa nuolla itseään normaalia enemmän ja sillä voi ilmetä ruoansulatuskanavan vaivoja, kuten ns. stressiripulia. Calm-ruokien koostumus on suunniteltu myös ruoansulatuskanavan ja ihon hyvinvointia silmällä pitäen. Ruoat ovat erittäin hyvin sulavia ja niiden tasapainoinen kuitukoostumus tukee suoliston bakteerikannan hyvinvointia ja varmistaa suoliston moitteettoman toiminnan.

Karvapallojen kertymisen estämiseksi kissojen Calm sisältää psylliumia, joka auttaa nieltyä karvaa poistumaan suolistosta ulosteen mukana. Ihon suojamuurin vahvistamiseksi ruoat sisältävät patentoidun ravintoaineyhdistelmän (neljä B-ryhmän vitamiinia ja aminohappo histidiini), joka lisää ihosolujen välisen rasvan tuotantoa, vähentäen kosteuden haihtumista iholta ja parantaen ihon vastustuskykyä ulkoisia ärsykkeitä vastaan. Lisäksi ihon hyvinvoinnin varmistavat omega-rasvahappojen sekä ihon uusitumista tukevien hivenaineiden ja vitamiinien ihanteelliset pitoisuudet. Sekä kissojen että koirien ruoka on suunniteltu ennaltaehkäisemään virtsakivien muodostumista luomalla virtsaan epäsuotuisat olosuhteet mineraalien kiteytymiselle.

Koirien ruokaan lisätyt kalsiuminsitojat auttavat myös vähentämään hammaskiven kertymistä.

Calm-ruokien käyttö

Calm-ruoat ovat täysrehuja eli ne sisältävät kaikki kissan ja koiran päivittäin tarvitsemat ravintoaineet oikeassa tasapainossa. Lemmikki voi siis tarvittaessa syödä Calm-ruokaa vaikka läpi elämän, mutta yksittäisten jännitystä aiheuttavien tilanteiden kohdalla riittää usein tilapäinen käyttö. Näkyviä vaikutuksia ruoalla on saatu aikaiseksi jo 10 päivän käytön jälkeen, mutta selkeimmin hyödyt näkyvät noin kuukauden aikana. Tämän vuoksi Calm-ruokinta suositellaan aloitettavan noin kuukausi ennen jännitystä aiheuttavaa tilannetta.

 

Viiteet:
Dann, JR., Adler, MA., Duffy, KL., and CJ. Giffard. 2004. A potential nutritional prophylactic for the reduction of feline hairball symptoms. Journal of Nutrition. 134 (8 Suppl):2124-2125.
Hennet, P., Servet, E., Soulard, Y. and V. Biourge. 2007. Effect of pellet food size and polyphosphates in preventing calculus accumulation in dogs. Journal of Veterinary Dentistry. 24 (4):236-239.
Kato, M., Miyaji, K., Ohtani, N. and M. Ohta. 2012. Effects of prescription diet on dealing with stressful situations and performance on anxiety-related behaviors in privately owned anxious dogs. Journal of Veterinary Behavior. 7: 21-26.
Nery, J., Goudez, R., Biourge, V., Tournier, C., Leray, V., Martin, L., Thorin, C., Nguyen, P. and H. Dumon. 2012. Influence of dietary protein content and source on colonic fermentative activity in dogs differing in body size abd digestive tolerance. Journal of Animal Science. 90 (8): 2570-2580.
Watson AL., Fray TR., Bailey J., Baker CB., Beyer SA and Markwell OJ. 2006. Dietary Constituents are able to play a beneficial role in canine epidermal barrier function. Experimental Dermatology. 15:74-81

  • facebook
  • youtube