Ruoka lemmikin tarpeiden mukaan

Tulosta
Miksi roturuokia?

Miksi roturuokia?

Puhdasrotuisilla kissoilla ja koirilla on periytyviä rotukohtaisia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat niiden ravitsemuksellisiin tarpeisiin. Tällaisia ovat perinnölliset sairaudet, joiden oireiden esiintymistä voidaan ennaltaehkäistä oikealla ravitsemuksella sekä rakenteeseen ja ulkonäköön liittyvät piirteet, joita voidaan tukea kohdistetulla ruokavaliolla. Itse asiassa Royal Canin on saanut alkunsa tällaisesta alttiudesta. Yhtiön perustaja, ranskalainen eläinlääkäri Jean Cathary alkoi jo 1960-luvulla kehittää saksanpaimenkoiralleen ruokavaliota, joka auttaisi parantamaan ja ylläpitämään koiran ihon hyvinvointia.

Royal Canin on aina ollut edelläkävijä kissojen ja koirien ravitsemuksessa, mistä roturuokien kehitystyö on hyvä esimerkki. Tietoja eri rotujen ominaisuuksista ja ravitsemuksen vaikutuksesta niihin hankitaan tieteellisen tutkimuksen ja laajan kasvattajaverkoston avulla. Ensimmäinen varsinainen kissojen roturuoka kehitettiin yhteistyössä kasvattajien kanssa persialaisille. Persian lanseerattiin vuonna 1999, ja yhteensä Royal Canin tarjoaa rotukohtaisen ruokavalion seitsemälle kissarodulle - uusimpana brittiläisen lyhytkarva pennulle. Ensimmäinen koirien roturuoka lanseerattiin vuonna 2002 yorkshirenterriereille, ja nykyisin koirien roturuokavalikoimaan kuuluu räätälöity täysravinto jopa 23 eri koirarodulle.

Mitä roturuoka sisältää?

Rotukohtaisten ruokavalioiden koostumus on suunniteltu tukemaan juuri tietyn rotuisen eläimen hyvinvointia. Oikeanlaisella ravintoaineiden tasapainolla voidaan esimerkiksi tukea sydämen toimintaa sydänvaivoille alttiilla roduilla, ylläpitää iho-ongelmiin taipuvaisen lemmikin ihon hyvinvointia tai kiinnittää huomiota painonhallintaan ja kylläisyydentunteen tukemiseen ylipainoon alttiiden rotujen kohdalla.

Hyvä esimerkki roturuokien tarkkuudesta on vaikkapa dalmatiankoiran ruoka. Rodulla esiintyy geenimuunnos, joka muuttaa koiran valkuaisaineaineenvaihduntaa ja altistaa rodun tietynlaisten virtsakivien muodostumiselle. Dalmatiankoiran roturuoassa valkuaisainekoostumusta on muutettu niin, että kiviä kerryttävää valkuaisainemateriaalia (puriineja) on mahdollisimman vähän. Näin ruoan avulla voidaan ennaltaehkäistä virtsakiviongelmien syntymistä. Norjalainen metsäkissa on puolestaan suurikokoinen, puolipitkäkarvainen kissa, jolla on taipumusta painonnousuun ja karvapallo-ongelmiin. Sille kehitetty roturuoka auttaa ylläpitämään ihannepainoa ja rajoittaa nän luustoon ja niveliin kohdistuvaa rasitusta. Lisäksi ruoan sisältämät ravintoaineet tukevat ihaon ja turkin hyvinvointia sekä vähentävät karvapallojen muodostumista.

Erityisten ominaisuuksiensa lisäksi roturuoat ovat aina erittäin hyvin sulavia ja varmistavat kaikkien lemmikin tarvitsemien ravintoaineiden tasapainoisen saannin. Ruoissa on myös runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat vähentämään ns. hapettumisstressin vaikutuksia elimistössä.

Miksi niin monta erilaista nappulaa?

Jalostus on vuosien saatossa muokannut kissojen ja koirien rakennetta ja kokoa. Nämä muutokset ovat vaikuttaneet myös kallon muotoon. Muuttunut leukojen ja hampaiston rakenne voi joissain tapauksissa vaikuttaa syömisen ja pureskelun sujuvuuteen. Esimerkiksi persialaiset poimivat ruoan suuhunsa kielen alapinnalla.

Rotukohtaisten ruokavalioiden nappulat on suunniteltu niin, että nappula on juuri tietyn rotuiselle koiralle sopivan kokoinen sekä muodoltaan sellainen, että eläimen on helppo poimia nappula suuhunsa. Ihanteellinen nappulan koostumus auttaa varmistamaan rauhallisen ruokailun ja tehostaa nappulan pureskelua. Nappulat myös sisältävät kalsiuminsitojia, jotka ehkäisevät kalkin mineralisoitumista hampaan pintaan hammaskiveksi.

  • Tutustu kissojen rotukohtaisiin ruokavaliohin tästä.
  • Tutustu koirien rotukohtaisiin ruokavalioihin tästä.
  • facebook
  • youtube