Ruoka lemmikin tarpeiden mukaan

Tulosta
Aktiivisen koiran ravitsemukselliset tarpeet

Aktiivisen koiran ravitsemukselliset tarpeet

Runsaasti liikkuvan, mahdollisesti kilpailevan tai työskentelevän koiran ravitsemukselliset tarpeet poikkeavat rauhallisempaa elämää viettävän koiran vastaavista. Aktiivikoiran erityistarpeet liittyvät mm. energiansaantiin, elimistön oksidatiivisen stressin seurauksien torjumiseen ja nivelten ja ruoansulatuskanavan hyvinvoinnin varmistamiseen.

Energiantarve ja energianlähteet

Koiran päivittäinen energiantarve kasvaa liikunnan lisääntyessä. Lyhytkestoiset suoritukset eivät vaikuta kokonaisenergiantarpeeseen merkittävästi, mutta useita tunteja kestävät, pitkät ja vaativat liikuntasuoritukset voivat jopa tuplata päivittäisen energiantarpeen. Lihaksen optimaalisen energiantuotannon kannalta merkittävää on myös käytettävä energianlähde. Lyhytkestoisissa suorituksissa lihakset käyttävät pääosin lihasten ja maksan varastohiilihydraattia, glykogeenia ja glukoosia, jotka pilkotaan hapettomasti (ns. anaerobinen energiantuotanto), kun taas pitkäkestoisissa suorituksissa lihasten energiantuotanto perustuu rasvojen ja hiilihydraattien pilkkomiseen hapen avulla (aerobinen energiantuotanto). Erityisesti koira on hyvin tehokas rasvojen hyödyntäjä ja koiran kestävyyskunnon tiedetään paranevan runsasrasvaisen ruokavalion avulla. Oikeaan treeniin yhdistettynä runsasrasvainen ruokavalio ”virittää” lihakset käyttämään ensisijaisesti rasvaa energiantuotannossa, koiran maksimaalinen hapenottokyky lisääntyy ja uupumiskynnys kasvaa.

Koiran ruokavalion energiapitoisuus ja ruoan sisältävät energianlähteet onkin syytä mukauttaa vastaamaan koiran aktiivisuutta. Lyhytkestoisia suorituksia tekevän koiran ruokavalion kokonaisenergiapitoisuus voi olla maltillinen, mutta lihasten glykogeenivarastojen ylläpitämiseksi ja nopeasti saatavilla olevan energian tarjoamiseksi ruoan on hyvä sisältää riittävästi hiilihydraatteja. Mitä pidempikestoisia suorituksia koira tekee, sitä enemmän energiaa se tarvitsee ruoastaan. Jotta ruoan annoskokoa ei jouduta kasvattamaan mahdottomasti, on koiralle tällöin syytä valita normaalia runsasenergisempi ruoka. Koiran suorituskyvyn tukemiseksi pitkäkestoisia suorituksia tekevän koiran ruokavaliossa rasvojen osuus energiansaannista voi olla yli puolet. Hyvin rasvaisessa ruokavaliossa kaikkien muiden ravintoaineiden pitoisuudet tulee tasapainottaa erityisen tarkasti niiden riittävän saannin varmistamiseksi.

 
 

Antioksidantit

Liikunta lisää lihasten hapenkulutusta ja tätä myötä myös ns. happiradikaalien vapautumista. Vapaat radikaalit ovat aktiivisia yhdisteitä, jotka voivat vaurioittaa solurakenteita eri puolilla elimistöä. Pitkäkestoisissa suorituksissa elimistön omat antioksidantit eivät enää riitä kumoamaan vapaiden radikaalien vaikutuksia, vaan elimistössä vallan saa ns. hapettumis- eli oksidatiivinen stressi. Kuten mainittu, rasvaisen ruoan käyttö tehostaa elimistön hapenkulutusta ja näin edistää oksidatiivisen stressin kehittymistä.

Ruokavalion antioksidantit ovat tärkeä keino ennaltaehkäistä vapaiden radikaalien vaikutuksia ja tukea elimistön hyvinvointia erityisesti pitkäkestoisten suoritusten aikana. Tarve korostuu käytettäessä hyvin rasvaista ruokavaliota. Antioksidanttisia ravintoaineita ovat mm. tietyt vitamiinit, kuten E-ja C-vitamiini, karotenoidit ja tietyt aminohapot, kuten tauriini. Tunnetuin antioksidantti työkoirien suhteen lienee E-vitamiini, jonka riittävän pitoisuuden koiran elimistössä tiedetään korreloivan koiran suorituskyvyn kanssa. Kaikkein tehokkaimmin solujen suojaaminen oksidatiiviseltä stressiltä varmistetaan yhdistämällä ruokavaliossa eri antioksidantteja oikeassa, tutkitusti tehokkaassa tasapainossa.

 
Article_Banners_1060x350__Dog_24_2016
 

Lihaskunnon ja nivelten tuki

Aktiivisen koiran lihakset ja nivelet ovat kovalla rasituksella ja suorituksen aiheuttamat pienenpienet vauriot ovat tavallisia. Ruoan riittävä proteiini- eli valkuaisainepitoisuus auttaa tukemaan lihaskuntoa tarjoamalla rakennusaineita pienten lihasvaurioiden korjaamiseen. Runsaan proteiinin tiedetään myös tehostavan elimistön hapenkuljetusta hemoglobiinin pitoisuutta lisäämällä. Nivelten hyvinvointia puolestaan voidaan tukea täydentämällä koiran ruokavaliota omega-3-rasvahapoilla, joista erityisesti EPA:lla ja DHA:lla tiedetään olevan anti-inflammatorisia, eli tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Myös ruokaan lisätyt glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti voivat tukea nivelten hyvinvointia tehostamalla ruston muuten heikkoa uusiutumista ja nivelnesteen tuotantoa sekä vähentämällä tiettyjen rustoa tuhoavien entsyymien erittymistä. Antioksidanttiset ravintoaineet puolestaan auttavat ennaltaehkäisemään oksidatiivisen stressin aiheuttamia vaurioita myös nivelissä.

 
Article_Banners_1060x350__Dog_25_2016
 

Ruoansulatuskanavan hyvinvointi

Aktiivisuus aiheuttaa haasteita myös suoliston toiminnalle. Fyysisen suorituksen aikana ruoansulatustoiminnot ovat tärkeydeltään toissijaisia ja suolen vilkastuneet liikkeet voivat osaltaan vähentää ruoansulatuksen tehoa. Huonosti sulanut ruoka voi aiheuttaa suolistossa käymisreaktioita, suolensisällön vetisyyttä, löysää ulostetta ja ripulia. Aktiivisen koiran ruoan onkin oltava erityisen hyvin sulavaa, jotta ruoan imeytyminen on tehokasta ja mainituilta ongelmilta voidaan välttyä. Oikein valitut raaka-aineet, erityisesti proteiinin lähteet, raaka-aineiden korkea laatu ja oikeanlaiset käsittelyt varmistavat ruoan hyvä sulavuuden. Sulavuuden lisäksi ruoan oikeanlainen kuitukoostumus auttaa varmistamaan suoliston moitteettoman toiminnan ja ulosteen hyvän laadun. Kuitujen avulla voidaan mm. ”säädellä” suolensisällön kosteuspitoisuutta, vaikuttaa suolen liikkeisiin, ravita suolen limakalvon soluja sekä tasapainottaa suolen bakteerikannan koostumusta. Hyvän suoliston toiminnan varmistamiseen liittyvät myös kohtuulliset annoskoot ja liikunnan mukaan sopivasti ajoitetut ruokinta-ajat.

  • Lue lisää aktiivisille koirille kehitetyistä ravitsemusratkaisuista  täältä.
  • Tutustu Sporting Life -tuotteisiin
  • facebook
  • youtube