Ruoansulatushäiriöt

Print
Kissojen ja koirien ruoansulatushäiriöt

Kissojen ja koirien ruoansulatushäiriöt

Kissojen ja koirien ruoansulatushäiriöiden oireita ovat:

 • Laihtuminen, vaikka syöminen ei ole vähentynyt.
 • Ilmavaivat, runsaat suolistoäänet, ripuli, oksentelu.
 • Pahanhajuinen hengitys.
 • Ruokahalun huonontuminen, syömisestä kieltäytyminen (anoreksia).

Jos kissallasi tai koirallasi on yksi tai useampi näistä oireista, ota yhteytteä eläinlääkäriin. Ruuansulatushäiriö saattaa aiheuttaa nopeasti tärkeiden ravintoaineiden puutosta, joten lemmikki tarvitsee siihen hoitoa. Ravintoainepuutoksen korjaaminen on välttämätöntä, kun pyritään palauttamaan ruuansulatusjärjestelmän toimintaa. Helpoimmin tämä onnistuu tarkoitukseen suunnitellulla ruualla. Perusteellisemmat tutkimukset, esimerkiksi veri- ja virtsakokeet, saattavat olla tarpeen diagnoosia haettaessa ja hoitoa suunniteltaessa.

Ruoansulatuskanava

Eläin tarvitsee ruokaa elääkseen. Jotta ravinto imeytyisi elimistöön, sen on pilkkouduttava pieniin osiin, ravintoaineisiin. Tämä prosessi eli ruuansulatus tapahtuu ruuansulatuskanavassa. Se alkaa suussa, jossa ruoka hienonnetaan pureskelemalla. Varsinainen ruuansulatus jatkuu ohutsuolessa, josta ruuan ravintoaineet imeytyvät vereen. Maksa ja haima tuottavat ruuansulatuksessa tarvittavia aineita. Paksusuolessa ei enää tapahdu paljoa ruuansulatusta, vaan lähinnä veden imeytymistä, jolloin suolensisältö muuttuu kiinteämmäksi. Tämä on tärkeää elimistön nestetasapainon säilymisen kannalta ja jotta ulosteen koostumus ei olisi vetinen.

Yleisimmät ruoansulatushäiriöt

Monet eri häiriöt voivat aiheuttaa ongelmia. Niistä tavallisimpia ovat:

 • Maha-suolitulehdus (gastroenteriitti)

Maha-suolitulehduksessa mahalaukun ja suoliston limakalvot tulehtuvat. Yleisimpiä oireita ovat oksentelu ja mahakipu. Mahatulehdukseen (gastriitti) liittyy usein myös suolitulehdus. Kun sekä mahalaukku että suolisto tulehtuvat, puhutaan maha-suolitulehduksesta (gastroenteriitti). Ruuansulatuskanavan tulehduksia voivat aiheuttaa monet eri tekijät, kuten bakteeri- tai virusinfektiot, pilaantunut ruoka, ruoka-allergiat tai tietyt lääkkeet. Tulehtunut ruuansulatuskanava toimii puutteellisesti, ja lemmikin ruuansulatus vaikeutuu. Ravintoaineet ja vesi eivät imeydy kunnolla, ja seurauksena on ripuli.

 • Paksusuolitulehdus (koliitti)

Paksusuolitulehdus tunnetaan myös nimellä koliitti. Sille on tyypillistä, että eläin ulostaa usein pieniä määriä ohutta ulostetta, jossa saattaa olla verta ja/tai limaa. Ulostaminen on usein kivuliasta tai vaikeaa. Paksusuolitulehdusta voivat aiheuttaa monet eri tekijät, kuten loiset, infektiot ja ruoka-allergiat. Oireet vaihtelevat suuresti. Joitakin eläimiä tulehdus ei vaivaa juuri lainkaan, kun taas toiset voivat sairastua vakavasti. Joillakin eläimillä paksusuolitulehdus voi olla usein uusiutuva ongelma.

 • Krooninen suolistotulehdus (Inflammatory Bowel Disease, IBD)

Krooninen suolistotulehdus on yleinen oksentelun ja ripulin aiheuttaja. Tämä vakava suolistotulehdus heikentää ruuansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä. Eläin laihtuu ja sen kunto huononee.

 • Haimatulehdukset

Haima on V-kirjaimen muotoinen, lähellä mahalaukkua sijaitseva elin. Se tuottaa ruuansulatuksessa tärkeitä haimanesteitä. Haimanesteet sisältävät rasvan, valkuaisaineiden ja hiilihydraattien pilkkomisessa tarvittavia entsyymejä. Joillakin eläimillä haimanesteen tuotanto on häiriintynyt. Tällöin on kyseessä haiman vajaatoiminta. Haiman vajaatoiminta heikentää ruuansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä. Koirat ja kissat, joilla on haiman vajaatoiminta, ovatkin usein laihoja ja huonoturkkisia, vaikka ne söisivätkin normaalisti. Haiman sairauksiin kuuluu myös akuutti haimatulehdus eli pankreatiitti. Akuutin haimatulehduksen yhteydessä eläimelle nousee äkillisesti korkea kuume, se oksentelee ja sillä on hyvin voimakkaita vatsakipuja.

Hoito

Ruuansulatushäiriöiden yleisimpiä oireita ovat oksentelu ja/tai ripuli. Hoito riippuu sairauden vaikeusasteesta ja aiheuttajasta. Yleensä hoito on seuraavanlaista:

 • Oksentelu

Jos oksentelun syy tiedetään, hoito keskittyy siihen. Jos eläimelle kehittyy vakava nestevajaus, tiputus voi olla tarpeen neste- ja elektrolyyttitasapainon korjaamiseksi. Jos eläimellä on akuutti mahatulehdus (gastriitti), sen on oltava syömättä 12–24 tunnin ajan. Jos lemmikin oksentelu on kroonista, on tärkeää, että se syö säännöllisesti (4–6 kertaa päivässä) pieniä annoksia helposti sulavaa ruokaa. Myös lääkityksellä voidaan estää oksentelua ja hillitä mahahapon tuotantoa.

 • Ripuli

Jos koiralle tai kissalle kehittyy nestevajaus, sille annetaan tiputuksena nestettä ja juotetaan  lektrolyyttiliuosta. Jos lemmikki ei oksentele, sen ei tarvitse olla syömättä, vaan on tärkeää, että se syö säännöllisesti (4–6 kertaa päivässä) pieniä annoksia helposti sulavaa ruokaa. Lääkitystä voidaan käyttää suoliston toiminnan käynnistämiseen, mahalaukun limakalvon suojaamiseen ja tulehduksen lievittämiseen. Joissakin tapauksissa eläinlääkäri voi määrätä antibioottikuurin. Jos lemmikillä todetaan haiman vajaatoiminta, sille määrätään yleensä ruoansulatusta tehostavaa lääkettä (haimaentsyymejä). On myös tärkeää, että se saa hyvin helposti sulavaa erityisruokaa. Jos lemmikillä on akuutti haimatulehdus, eläinlääkäri suosittelee sille helposti sulavaa vähärasvaista ravintoa.

 • Voit auttaa lemmikkiäsi monin eri tavoin:
  • Jos lemmikillesi on määrätty lääkitys, noudata tarkasti eläinlääkärin annostusohjeita.
  • Anna lemmikille suositusten mukainen määrä erityisruokaa. Älä anna herkkupaloja. Tarvittaessa voit palkita lemmikin erityisruokanappuloilla tai -palasilla aterioiden välillä.
  • Anna säännöllisesti pieniä ruoka-annoksia, mikä vähentää ruuansulatuskanavan kuormitusta. Jaa vuorokausiannos 4–6 annokseen päivässä.
  • Lemmikin parannuttua voit vaihtaa erityisruuan tavalliseen ruokaan 3–4 päivän aikana. Jos oireet uusiutuvat, anna lemmikille jälleen erityisruokaa. Tarvittaessa erityisruokaa voidaan käyttää jatkuvasti.
  • Huolehdi siitä, että raikasta juomavettä on aina tarjolla.
  • Jos sinulla on muita eläimiä, anna lemmikkisi syödä yksin.
  • Yritä pitää kissa sisällä.
  • Kerro perheellesi, ystävillesi ja tuttavillesi lemmikin erityisruokavaliosta ja erityistarpeista.
 • facebook
 • youtube