Painonhallinta

Tulosta
Onko lemmikkisi ylipainoinen?

Onko lemmikkisi ylipainoinen?

Kissojen ja koirien monenkirjavaan joukkoon mahtuu paljon erilaisia ruumiinrakenteita. Myös turkki voi aiheuttaa omat haasteensa painon arvioimiselle. Harva omistaja kuitenkaan punnitsee koiransa tai kissansa säännöllisesti, jolloin lemmikin paino saattaa muuttua pikku hiljaa ilman, että siihen kiinnittää huomiota.

Kun oman lemmikkinsä näkee päivittäin, silmä ei erota hitaasti tapahtuvaa painonkehitystä. Vasta ehkä silloin, kun joku ulkopuolinen henkilö huomauttaa asiasta, saattavat omistajankin silmät avautua. Toisaalta omistajat eivät aina halua myöntää, että oma lemmikki olisi jotain muuta kuin ihannepainoinen. Tämän takia olisi suotavaa, että eläinlääkäri tai hoitaja arvioisi lemmikin kehonkunnon joka kerta, kun lääkärissä käydään esimerkiksi rokotusten yhteydessä.

Säännöllinen punnitseminen kannattaa

Jos kissalla tai koiralla on taipumusta ylipainon kertymiseen, se kannattaa punnita säännöllisesti. Mikäli lemmikki on jo todettu ylipainoiseksi (tai vastaavasti alipainoiseksi), punnitseminen on välttämätöntä, jotta painon kehitystä voidaan luotettavasti seurata. Kissojen ja pienten koirien punnitseminen onnistuu helposti myös kotioloissa henkilövaa’alla – vaikka omistajan sylissä, jos lemmikki ei suostu yksin pysymään vaa’alla paikallaan – mutta isokokoiset koirat voi joutua punnitsemaan eläinlääkäriasemilla tai lemmikkieläintarvikeliikkeissä tarkoitukseen sopivalla vaa’alla. Paino kannattaa merkitä ylös esimerkiksi painonseurantakorttiin, jotta kehityksen huomaa ajoissa. Jos on epävarma oman lemmikkinsä ihannepainosta, sitä voi verrata painoon kasvun loppuvaiheessa (jos lemmikki oli tällöin ihannepainoinen). Neuvoa voi kysyä myös kasvattajalta tai eläinlääkäriasemien henkilökunnalta.

Kehonkunnon arviointi

Lemmikin kehonkuntoa voi arvioida myös ilman vaakaa, niin sanotun Body Condition Score -taulukon (BCS) avulla. Taulukko on jaettu yhdeksään kohtaan: arvot 1-3 kuvaavat alipainoa, arvot 4-5 ihannepainoa, arvo 6 ylipainoa ja arvot 7-9 liikalihavuutta. Kehonkunnon määrittäminen perustuu tunnusteluun ja silmämääräiseen arviointiin. Ihannepainoisella lemmikillä kylkiluut, selkäranka ja lantion luut eivät näy, mutta tuntuvat helposti karvapeitteen alla. Lisäksi vyötärö erottuu selvästi. Liian laihalla lemmikillä luut saattavat näkyä ja ne tuntuvat terävinä, kun taas ylipainoisella lemmikillä luita on vaikea tuntea ja vyötärölinjaa on vaikea erottaa. Ylipainoisella lemmikillä voi huomata myös muita rasvan kertymisestä johtuvia ongelmia, kuten liikkumis- ja hengitysvaikeuksia. Kissojen kohdalla takkuiset kohdat turkissa voivat kertoa ylipainon kertymisestä – kissa ei yletykään enää hoitamaan turkkiaan tietyistä kohdista.

BodyConditionScore_CAT_lowreso

 

 
BodyConditionScore_DOG_lowreso
 

Kannattaa pitää mielessä, että vähäiseltäkin tuntuva ylipaino voi merkitä lemmikille isoa prosenttiosuutta kokonaispainosta. Esimerkiksi 3-kiloiselle kissalle 500 g voi olla liikaa – tämä tarkoittaa jopa 17 % painonlisäystä, ja vastaa lähes 12 kg:n painonnousua 70 kg painoisella ihmisellä. Toisaalta myös pienikin painonpudotus voi parantaa lemmikin elämänlaatua merkittävästi. Mikäli epäilet lemmikkisi olevan ylipainoinen, kysy neuvoja painonpudotukseen, sopivan ruokavalion valintaan ja aktiivisuuden lisäämiseen eläinlääkäriltäsi.

  • facebook
  • youtube