Painonhallinta

Print
Kolme hyvää syytä tarkkailla kissasi painoa

Hieman ylipainoinen kissa saatetaan nähdä suloisen pehmeänä ja halittavana lemmikkinä. Tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, että on olemassa ainakin kolme hyvää syytä tarkkailla kissan painoa.

Ei ole yllättävää, että kissoille, niin kuin mille tahansa nisäkkäille, kertyy ylipainoa, jos niiden energiankulutus on vähäisempi kuin niiden ravinnosta saama kalorimäärä. Luonnossa syöminen ja ruoankulutus yhdistyvät fyysiseen rasitukseen ja ponnisteluun. Mutta lemmikkikissan ei tarvitse saalistaa saadakseen ruokaa, mikä johtaa siihen, että yhä useammat kissat painavat enemmän kuin niille olisi terveellistä.

Ylipaino vähentää liikkuvuutta, aiheuttaa nivelongelmia ja joissain tapauksissa estää kissaa myös puhdistamasta itseään asianmukaisesti. Ylipaino voi myös heikentää kissan elämänlaatua ja altistaa sen lukuisille muille terveysongelmille kuten diabetekselle, nivelrikolle, hengitystieongelmille ja jopa sydänsairauksille.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että mikäli ylipainoisen kissan painoa onnistutaan pudottamaan terveelliselle tasolle, saavutetaan kolme merkittävää etua:

1) Liikkuvuuden parantuminen

Mitä enemmän ylipainoa on kertynyt, sitä hankalampaa liikkuminen on. Tämä koskee niin ihmisiä kuin lemmikkejäkin. Ylipainoinen kissa on usein passiivinen ja käyttää suuren osan ajastaan nukkumiseen. Liikkuminen on vaikeaa tai jopa kivuliasta. Kiipeileminen, hyppiminen ja leikkiminen on harvinaista, vaikka näiden toimien pitäisi olla kissalle luonnollisia ja jokapäiväisiä.

Hyvin hallittu painonpudotusohjelma ja aktiviteettien lisääminen eivät vain auta kissaa pudottamaan painoaan vaan nostavat merkittävästi myös sen aktiivisuustasoa. Aktiivisuuden lisääntymisen voi huomata esimerkiksi siitä, että kissa on leikkisämpi ja hakeutuu useammin vuorovaikutukseen. Se on myös fyysisesti rohkeampi kiipeilemään ja hyppäämään.

2) Elämänlaadun parantuminen

Osana ylipainoisten kissojen painonpudotukseen liittyviä tutkimuksia1 seurattiin myös kissojen käyttäytymistä niiden elämänlaadun arvioimiseksi. Ylipainoisten kissojen havaittiin olevan normaalipainoisia lajitovereitaan levottomampia ja vähemmän uteliaita. Lisäksi ne hakeutuivat useammin piiloon, olivat vähemmän suostuvaisia olemaan siliteltävinä ja käsiteltävinä ja niiden oli hankalampaa nuolla ja puhdistaa itseään kunnolla.

Kun kissan paino laski, siitä tuli vähemmän vetäytyvä ja eikä se ollut niin ärtyisä. Se oli vastaanottavaisempi silityksille, sopeutuvampi käsittelytilanteissa ja yleisesti ottaen tyytyväisempi.

3) Kerjäämiskäytöksen vähentyminen

Ylipainoisilla kissoilla havaitaan enemmän kerjäämiskäytöstä kuin niiden normaalipainoisilla lajitovereilla. Kerjäävän kissan omistajalle saattaa olla tuttua, että kissa esimerkiksi: hotkii ruokansa, maukuu taukoamatta saadakseen lisää, käy ruokavarkaissa kotona tai naapurin luona, herättää sinut yöllä ruokkimaan itseään tai seuraa sinua kaikkialle, kunnes saa ruokaa.

Kokonaisvaltaisessa painonhallintaohjelmassa, johon osallistui 399 kissaa 27 maasta2, kissojen painonpudotustavoitteet pyrittiin saavuttamaan lisäämällä niiden aktiviteettien määrää ja vaihtamalla niiden ravinto ROYAL CANIN® Satiety -erikoisruokavalioon. Tutkimustulosten mukaan painonpudotuksessa onnistuttiin 97 %:ssa tapauksista. Lisäksi omistajat havaitsivat, että kissan käytös muuttui merkittävästi positiivisempaan suuntaan tutkimuksen loppua kohden.

Mitä lemmikin painolle sitten voi tehdä?

Jos olet epävarma, onko kissasi ylipainoinen vai ei, voit selvittää asiaa lukemalla artikkelin Kissan ylipaino – 4 tunnusmerkkiä. Se kertoo kuinka voit helposti tarkastelemalla ja tunnustelemalla tehdä kissallesi sen kehon kuntoa arvioivan testin (Body Condition Score, BCS). Testin tuloksen perusteella saat alustavan arvion kissasi painoluokasta.

Jos epäilet kissasi olevan ylipainoinen, keskustele asiasta eläinlääkärisi tai eläinlääkäriasemasi eläintenhoitajan kanssa lemmikkisi seuraavan terveystarkastuksen yhteydessä. He voivat auttaa arvioimaan, onko kissasi ylipainoinen, ja auttaa sinua suunnittelemaan kissallesi sopivan painonpudotusohjelman, joka todennäköisimmin koostuu sekä ruokavaliomuutoksista että aktiviteetin ja liikunnan lisäämisestä.

Lisää luettavaa:

Liikuntaa kissallesi

Vinkkejä lemmikin ruokavalion muuttamiseen

Lähteet:

1) Deagle, G. et al. (2014) Long-term follow-up after weight management in obese cats. Journal of Nutritional Science 3, e25. Doi:10.1017/jns.2014.36

2) Moreno, B. et al. (2015), International Satiety Weight loss Programme

  • facebook
  • youtube