Lemmikin vuodenvaihde

Print
syksy-kurakelit-pimea-marka-koira-koiranhoito

Syksy tekee tuloaan

Syksyn edetessä lähestyvät pimeys ja kuraiset kelit, jotka aiheuttavat työtä ja harmia useille koirille ja koiranomistajille.

Tassujen jatkuva likaisuus ja turkin märkyys kuormittavat ihoa ja altistavat sen erilaisille tulehduksille. Koska ulkoilla täytyy myös kurjalla säällä ja turkki kastuu ja likaantuu väistämättä, on muutama keino, joilla tilannetta voi yrittää pitää hallinnassa ja koiran turkin ja ihon mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Tassuilla suurin kuormitus

Jos koiralla on pidempi turkki, kannattaa tassunpohjan karvat ajella lyhyeksi. Tämä helpottaa tassujen pyyhkimistä, pesua, kuivaamista, ihon hengittämistä ja muutenkin puhtaanapitoa. Usea koira pärjää päivän ajan sillä, että tassut vain pyyhitään puhtaaksi, mutta illalla, lenkkien jälkeen on tassut hyvä huuhdella/ pestä ja kuivata, jotta iho saa levätä puhtaana yön ajan. Tassun pohjan iho on melko ohut ja herkkä, joten ihon voimakasta hankaamista kannattaa välttää. Huolellinen vesipesu ja tarvittaessa mieto shampoopesu on yleensä riittävä ihon puhdistuksen kannalta. Voimakkaita pesuaineita ei kannata käyttää, jotta iho ei turhaan kuormitu. Jos koiran iho on herkkä ja/tai kuivuu helposti, on ihon pesun jälkeen syytä käyttää kosteuttavia hoitoaineita. Tärkeintä tassujen hoidossa on pitää iho mahdollisimman puhtaana ja kuivana, näin voi välttyä monelta tassuvaivalta.

Monet koirat käytetään lenkin jälkeen suihkussa, jotta kodin saisi pidettyä kuraisellakin kelillä edes jossain määrin siistinä. Pääsääntöisesti tassujen lisäksi likaantuvat jalat ja vatsan alunen. Usein riittääkin, että kura ja lika suihkutetaan vedellä pois ja turkki kuivataan huolella. Joskus kuitenkin leikit esimerkiksi toisten koirien kanssa saa aikaan sen, että koko koira on syytä laittaa kylpyyn. Tällöin kannattaa myös suosia mietoja shampoita, käyttää tarvittaessa hoitoainetta, huuhdella turkki huolella ja kuivata hyvin. Suurimmassa osassa Suomea on kura-aika melko lyhyt, jonka jälkeen lemmikit omistajineen saavat nauttia kuivemmista keleistä ja lumesta. Eteläisessä Suomessa saattaa kura-aikaa jatkua kuitenkin lähes helmikuuhun saakka ja tämä kuormittaa niin turkkia kuin ihoakin. Turkin ja ihon hyvinvointiin kannattaa panostaa, jotta suuremmilta iho-ongelmilta vältyttäisiin.

Ruoasta apua?

Ruokinnan vaihtamista muutamaksi kuukaudeksi kannattaa harkita. Royal Canin Dermacomfort -ruokiin on lisätty ihon hyvinvointia tukevia rasvahappoja, antioksidantteja ja muita ihon suojaravintoaineita. Näiden ravintoaineiden avulla iho pystyy paremmin taistelemaan ulkopuolelta tulevaa kuormitusta vastaan. Jos ruoan päätyy vaihtamaan toiseksi, on hyvä tiedostaa, että koiran suoliston bakteerikanta on lajikirjoltaan huomattavasti suppeampi, kuin esimerkiksi ihmisellä. Siksi moni koira saattaakin saada suolisto-ongelmia äkillisistä ruokinnan muutoksista. Ruoan vaihtamiseen kannattaa käyttää reilusti aikaa, ainakin viikko, jotta suppea bakteerikanta ehtii muokkautua uuden ruoan mukaan ja sulattaa sen tehokkaasti.

Suoja sadetta vastaan?

Joillakin koirilla käytetään ulkoilun yhteydessä ohuita haalareita, jotka suojaavat turkkia kuralta ja näin ollen vältytään usein toistuvilta pesuilta ja samalla ihon kuormitus vähenee. Kaikki koirat eivät haalareita hyväksy, eivätkä ne kaikille koirille sovi, koirien erilaisten ruumiin mallien takia. Ne koirat, jotka hyväksyvät haalarit ja joille ne sopivat, on se hyvä suoja likaa ja märkyyttä vastaan.
Heijastimet on myös hyvä hiljalleen kaivella esiin laatikkojen pohjalta, jotta pimeässä näkyisi paremmin ja vältyttäisiin vaaratilanteilta.

  • facebook
  • youtube