Miten valita lemmikille sopiva ruoka

Tulosta
Lemmikin ruoka-aineallergia

Lemmikin ruoka-aineallergia

Ihoaan nuoleva ja rapsuttava kissa tai koira saa omistajan usein miettimään, onko lemmikin ruokavalio sille sopiva. Ihosairauksia on monenlaisia ja niiden diagnosointi vaatii usein laajojakin tutkimuksia eläinlääkärillä oikean syyn ja hoitomuodon löytymiseksi. Eräs iho-oireita aiheuttava vaiva on ruoka-aineallergia, mikä ei kuitenkaan ole ihan niin yleinen ongelma kuin usein luullaan. Tavallisesti ruoka-aineallergia pyritään joka tapauksessa sulkemaan pois heti alkuvaiheessa, kun kutisevan lemmikin kanssa päädytään eläinlääkäriin.

Perinteiseksi ruoka-aineallergiaksi kutsutaan reaktiota, jossa elimistön puolustusmekanismit tulkitsevat syödyn ruoan mukana suolistoon saapuvan valkuaisaineen elimistölle haitalliseksi ja käynnistävät monimutkaisen tapahtumaketjun seurauksena tulehduksenkaltaisen reaktion. Tästä seurauksena ovat perinteiset allergian oireet, kuten ihon kutina ja punoitus tai ruoansulatuskanavan oireet. Allergisia iho-oireita ei ole helppo erottaa toisesta kutisevasta ihosairaudesta, atopiasta, jossa oireet liittyvät ihon vastustuskyvyn puutteisiin ja kosteustasapainon häiriöihin sekä ympäristöperäisille ärsykkeille, kuten erilaisille pölyille, herkistymiseen. Erityisesti koirien kohdalla atopian katsotaan olevan ruoka-aineallergiaa tavallisempi ihosairaus ja vain noin 1 % kaikista pieneläinten ihosairauksista raportoidaan johtuvan ruoka-aineallergiasta. Toisinaan eläin voi kärsiä sekä ruoka-aineallergiasta että atooppistyyppisistä iho-oireista.

Ruoka-aineallergioiden aiheuttajia voivat olla lukuisat raaka-aineet, joita koirien ja kissojen ruokavaliossa esiintyy ja käytännössä kaikkia mahdollisia allergeeneja onkin mahdotonta määritellä. Koirilla allergeeneiksi on raportoitu mm. naudanliha, maitotuotteet, kana, vehnä, soija, lammas, maissi, kananmuna, sianliha, kala ja riisi. Kissoilla vastaavia ovat naudanliha, kala, kana, maitotuotteet, soija, vehnä, lammas, kananmuna, ohra ja kani.

 
 

Ruoka-aineallergian diagnosointi

Diagnosoidakseen ruoka-aineallergian, eläinlääkäri tavallisesti kehottaa aloittamaan lemmikille eliminaatiodieetin, eli ”poissulkuruokavalion”. Tällaisen ruoan tarkoitus on sananmukaisesti poistaa eläimen ruokavaliosta ruoat, joille se on voinut elämänsä aikana herkistyä. Verinäytteisiin perustuvat allergiatestit eivät yleensä ole riittäviä ruoka-aineallergian diagnosointiin.

Eliminaatiodieetin voi toteuttaa valmisruoilla tai kotiruoalla. Valmisruoista eliminaatiodieettiin käytetään nykyään yleisesti hydrolysoituihin valkuaisaineisiin perustuvia ruokia. Näissä ajatuksena on se, että valkuaisainemolekyyli on entsymaattisesti pilkottu (hydrolysoitu) niin pieneksi, etteivät elimistön puolustusreaktiot tunnista sitä eikä perinteistä allergista reaktiota näin ollen näistä ruoista synny. Toinen vaihtoehto valmisruoissa on eläimelle ennestään tuntemattomia valkuaisaineita sisältävä ruoka. Myös kotona valmistettu eliminaatiodieetin ruokavalio koostetaan yhdestä eläimelle vieraasta valkuaisaineesta (liha tai kala, jota eläin ei ole ennen syönyt) ja yhdestä vieraasta hiilihydraatista.

Eliminaatioruokavalion kesto on 8-12 viikkoa, jonka aikana eläimelle ei syötetä mitään muuta. Ei herkkuja, ei puruluita, ei lisäravinteita. Eläimelle määrättyjen lääkkeiden osalta tulee varmistaa, ettei niissä ole makuaineina esimerkiksi eläinperäisiä valkuaisaineita. Koulutuspalkkioina käytetään eliminaatiodieettiin kuuluvaa ruokaa.

Article_Banners_1060x350_CatDog_11_2016

Eliminaatiodieetin tulos

Mikäli eläimellä esiintyneet oireet helpottavat eliminaatiodieetin aikana, voidaan tehdä ensimmäinen oletus, että oireet johtuivat ruoka-aineyliherkkyydestä. Mikäli aiemmat oireet palaavat entisellä ruoalla ja helpottavat taas palattaessa eliminaatiodieettiin, voidaan diagnoosista olla jo varmempia. Pelkkien ruoansulatuskanavan oireiden yhteydessä eliminaatiodieetin pituus voi yleensä olla lyhyempi ja oireiden poistuminen on nähtävissä nopeammin. Yksittäisten ruoka-aineiden sopivuus voidaan selvittää eläimelle lisäämällä eliminaatiodieetin ruokavalioon yksi raaka-aine kerrallaan kahdeksi viikoksi. Mikäli eläin pysyy oireettomana, voidaan tätä raaka-ainetta tarjota sille myöhemminkin mutta mikäli oireita esiintyy, on eläin tälle yliherkkä.

Käytännössä eliminaatiodieetin toteutus ja sen ”tulosten” tulkinta vaatii pitkäjänteistä yhteistyötä lemmikinomistajan ja eläinlääkärin välillä. Erityisesti tapauksissa, joissa lemmikki kärsii samanaikaisesti ruoka-aineallergista ja atooppistyyppisistä oireista, ei pelkkä ruoka-aineallergeenien poissulku vielä auta sitä pääsemään eroon kaikista oireista. Mikäli lemmikin iho on esimerkiksi raapimisen ja nuolemisen seurauksena tulehtunut, tulee iho myös hoitaa asianmukaisin lääkityksin. Olemassa olevat tulehdukset eivät parane pelkästään ruokavaliota vaihtamalla, vaikka kutisevat allergiaoireet sinänsä helpottaisivatkin eliminaatiodieetillä. Myös mahdollisten ulkoloisten häädöstä tulee aina varmistua ennen eliminaatiodieetin toteutusta. Onnistunut eliminaatiodieetti vaatiikin aina eläinlääkärin ammattitaitoa ja hänen arviotaan muista mahdollisista tekijöistä, mitkä eliminaation tulokseen vaikuttavat.

Allergisen eläimen ruokinta

Eläimen ruokintaa on mahdollista jatkaa kaupallisilla eliminaatiodieetteihin tarkoitetuilla ruokavaliolla koko sen loppuelämän ajan, koska ne ovat energia- ja ravintoainesisältönsä osalta jatkuvaan käyttöön sopivia, tasapainoisia ruokia. Usein näihin ruokiin on myös lisätty erityisiä ihon hyvinvointia tukevia ravintoaineita, kuten tiettyjä vitamiineja ja rasvahappoja. Ravintoainekoostumukseltaan tasapainotetun, pitkäaikaiskäyttöön sopivan valmisruoan löytäminen allergisen lemmikin ruokintaan onkin usein suuri helpotus. Oikean ruokavalion löytyminen helpottaa yleensä paitsi potilaan oireita myös omistajan arkea. Mikäli eläimen oireiden taustalla on lisäksi esimerkiksi atooppistyyppisiä oireita, voi lemmikin jatkohoitoon kuulua myös lääkitykset tai mahdolliset siedätyshoidot ympäristön allergeenien osalta. Kotiruoalla toteutettu eliminaatiodieetin ruokavalio ei valitettavasti sovi jatkuvaan käyttöön ravintoaineiden puutteellisen tasapainon vuoksi. Yksittäisten raaka-aineiden allergeenisuuden selvittäminen antaa kuitenkin mahdollisuuden jatkossa välttää juuri kyseistä raaka-ainetta eläimen ruokinnassa.

Tutustu tuotteisiin

Koirille suunnitellut erikoisruokavaliot, joiden tarkoituksena on vähentää intoleranssia tietyille aineosille ja ravintoaineille

 

Kissoille suunnitellut erikoisruokavaliot, joiden tarkoituksena on vähentää intoleranssia tietyille aineosille ja ravintoaineille

 

Iho-ongelmat saattavat johtua myös puutteellisesta ravintoaineiden saannista tai ihosairaudesta. Tutustu iho- ja karvanlähtöongelmiin suunniteltuihin koirien ruokiin, jotka tukevat ihon toimintaa

 
 

Biourge, V.C., Fontaine, J. ja Vroom, M.W. 2004. Diagnosis of Adverse Reactions to Food in Dogs: Efficacy of a Soy-Isolate Hydrolyzate-Based Diet. Journal of Nutrition. 134: 2062S-2064S.

Cave, N.J. 2006. Hydrolyzed Protein Diets fo Dogs and Cats. The Veterinary clinics of North America Small animal practice. 36:1251-1268

Gaschen, F.P. ja Merchant, S.R. 2011. Adverse Food Reactions in Dogs and Cats. The Veterinary clinics of North America Small animal practice. 41:361-379.

Hillier, A. ja DeBoer, D.J. 2001a. The ACVD task force on canine atopic dermatitis (XVI): laboratory evaluation of dogs with atopic dermatitis with serum based “allergy” tests. Veterinary Immunology and Immunopathology. 81:277-287.

Mueller, R. S., Olivry, T., & Prélaud, P. 2016. Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats. BMC veterinary research, 12(1), 1.

Olivry, T., Mueller, R. S., & Prélaud, P. 2015. Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (1): duration of elimination diets. BMC veterinary research, 11(1), 1.

Verlinden, A., Hesta, M., Millet, S. and Janssens G.P.J. 2006. Food Allergy in Dogs and Cats: A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 46: 259-273.

  • facebook
  • youtube