Evästeasetukset Krooninen munuaisten vajaatoiminta - Royal Canin

Miten valita lemmikille sopiva ruoka

Tulosta
Krooninen munuaisten vajaatoiminta

Kissojen ja koirien krooninen munuaisten vajaatoiminta

Krooninen munuaisten vajaatoiminta on yleinen ikääntyvien ja iäkkäiden kissojen ja koirien sairaus. Heikosti toimivien munuaisten vuoksi sairaudesta kärsivän lemmikin virtsa ei väkevöidy normaalisti, minkä vuoksi se virtsaa normaalia useammin sekä juo runsaasti. Verenkiertoon kertyy haitallisia aineenvaihduntatuotteita, mikä aikaansaa useita muita oireita.

Mitä minun pitää tietää munuaisista?

Kuten kaikilla nisäkkäillä, kissoilla ja koirilla on kaksi munuaista, joilla on monia elintärkeitä toimintoja, kuten:

 • Ne suodattavat verta, poistaen elimistöstä virtsan mukana kuona-aineita, kuten proteiiniaineenvaihdunnan seurauksena muodostuvaa ureaa ja kreatiniinia
 • Ne säätelevät usean välttämättömän kivennäisaineen, kuten fosforin, kaliumin ja kalsiumin pitoisuutta veressä
 • Ne tuottavat hormoneja, jotka auttavat säätelemään valtimoverenpainetta ja veren punasolujen uudismuodostusta

Munuaiset muodostuvat sadoistatuhansista “nefroneista”, pienen pienistä suodatusyksiköistä, jotka käsittelevät verta säästäen ravintoaineita ja poistaen kuona-aineita virtsarakkoon, eritettäväksi elimistöstä virtsan mukana. Kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa munuaisten nefronit lakkaavat toimimasta kunnolla. Tämän seurauksena mm. fosforia ei eritetä tehokkaasti virtsan mukana ja sitä alkaa kertyä verenkiertoon, aiheuttaen vakavia aineenvaihdunnallisia seurauksia. Veren fosforipitoisuuden normalisointi on osa kroonisen munuaisten vajaatoiminnan hoitoa. On osoitettu, että rajoitetun fosforipitoisuuden sisältävä ruokavalio auttaa hidastamaan taudin etenemistä kissoilla ja koirilla.

Mikä aiheuttaa kroonisen munuaisten vajaatoiminnan?

Osana normaalia ikääntymistä osa nefroneista surkastuu eivätkä ne korvaudu uusilla. Kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa nefroneita surkastuu ylenmäärin, aikaansaaden laaja-alaiset oireet.

Alkuperäinen syy krooniseen munuaisten vajaatoimintaan voi olla perinnöllinen tai synnynnäinen. Toisaalta se on voinut saada alkunsa myöhemmin, munuaisten tulehdusreaktion tai mikrobitulehduksen seurauksena tai esimerkiksi eläimen syötyä vahingossa myrkyllisiä aineita.

Koska munuaisten suodatuskyky on luontaisesti suuri, selkeitä oireita munuaisten vajaatoiminnasta on nähtävissä vasta, kun huomattava osa munuaiskudoksesta on vahingoittunut. Tyypillisesti kliinisiä oireita on nähtävissä, kun 75 % nefronien toiminnasta on lakannut. Tässä vaiheessa vakavat oireet ilmenevät usein nopeasti, muistuttaen mahdollisesti akuuttia munuaisten vajaatoimintaa, mutta ollen todellisuudessa piilevän kroonisen vajaatoiminnan seuraava vaihe. Osana diagnoosia eläinlääkärisi selvittää taudin kestoa.

Article_Banners_1060x350_CatDog_7_2016

Mitä oireita minun pitäisi seurata?

Ehdottomasti tärkein yksittäinen merkki, mitä ei koskaan saa jättää huomioimatta, on lemmikin lisääntynyt jano. Jos kissasi tai koirasi säännöllisesti juo enemmän kuin ennen, ota yhteyttä eläinlääkäriisi.

Muita munuaisten vajaatoimintaan liittyviä oireita ovat lisääntynyt virtsaamistarve, epämiellyttävän hajuinen hengitys, pahoinvointi ja oksentelu sekä pureskelun vaikeutuminen tai kivuliaan tuntuinen suu. Lisäksi lemmikin ruokahalu voi heikentyä, sen paino voi laskea ja lemmikki voi vaikuttaa apealta tai väsyneeltä.

Miten eläinlääkäri diagnosoi kroonisen munuaisten vajaatoiminnan?

Osa krooniseen munuaisten vajaatoimintaan liittyvistä oireista voi käydä ilmi lemmikin normaalien terveystarkastusten yhteydessä. Mikäli lemmikilläsi epäillään kroonista munuaisten vajaatoimintaa, saattaa eläinlääkärisi suositella tarkempia tutkimuksia, kuten:

 • verinäyteanalyysia, jonka avulla voidaan havaita mahdollisesti epänormaalin korkeat urea- ja kreatiniininarvot. Mikäli munuaiset toimivat heikosti, nämä kuona-aineet eivät poistu elimistöstä tehokkaasti
 • virtsanäytetutkimusta, josta voidaan havaita mahdollinen tulehdus tai proteiinien “vuotaminen” virtsaan, kun munuaiset eivät kykene enää pidättämään proteiinia
 • virtsan ominaispainon määritystä, mikä kertoo onko koirasi virtsa normaalia laimeampaa

Eläinlääkärisi voi lisäksi suositella jatkotutkimuksia, kuten röntgenkuvausta, ultraäänitutkimusta, verenpaineen mittausta tai koepalatutkimuksia.

Miten kroonista munuaisten vajaatoimintaa voidaan hoitaa?

Munuaisvauriot ovat peruuntumattomia, mutta oikean hoidon ja ruokinnan avulla taudin etenemistä on mahdollista hidastaa. Tämä tukee myös lemmikkisi hyvinvoinnin säilymistä ja pidentää sen elinajan odotetta. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan kissan tai koiran tukihoitoon tarkoitetussa ruokavaliossa yhdistyvät seuraavat tekijät:

 • matala fosforipitoisuus
 • mukautettu pitoisuus korkealaatuisia valkuaisaineita
 • välttämättömät omega-3-rasvahapot
 • runsas energiapitoisuus tukemaan riittävää energiansaantia
 • ruokahalun huonontumisesta huolimatta
 • ruokahalua tukeva maittavuus ja koostumus varmistamaan, että kissa tai koira syö ruokansa mielellään
 

Renal-tuotteet munuaisten vajaatoiminnasta kärsivän lemmikin tukihoitoon

Renal-tuotteet on suunniteltu tukemaan munuaisten toimintaa äkillisen tai kroonisen munuaisten vajaatoiminnan yhteydessä. Ruokahalun huonontuminen ja syömättömyys ovat tyypillisiä kroonisen munuaisten vajaatoiminnan seurauksia, joten on tärkeää, että terapeuttisten ominaisuuksien lisäksi tuotteista löytyy erilaisia makuprofiileja ja koostumuksia. Laajasta valkoimastamme on mahdollista löytää jokaiselle potilaalle maittava vaihtoehto. Valikoimastamme löydät niin kuivaruokia kuin säilykevaihtoehtojakin, jotka on helppo yhdistää maittavan koostumuksen aikaansaamiseksi.

Koirille

Kissoille

 • facebook
 • youtube