Miten valita lemmikille sopiva ruoka

Tulosta
Koiran nivelrikko

Nivelrikko on yksi tavallisimmista syistä koiran eläinlääkärikäynteihin

Nivelrikon katsotaan olevan koirien yleisin tuki- ja liikuntaelinsairaus, vaivaten jopa viidesosaa kaikista koirista. Nivelrikko on numero ykkönen myös kroonisen kivun aiheuttajana ja se johtaa väistämättä koiran liikkuvuuden vähenemiseen ja elämänlaadun huononemiseen.

Nivelruston erityinen koostumus

Niveleksi kutsutaan kahden tai useamman luun muodostamaa liitosta. Tärkeä osa nivelen rakennetta on nivelrusto, luiden päitä peittävä kudos, minkä tehtävänä on toimia rustossa iskunvaimentimena ja varmistaa nivelen kitkaton, sujuva liike. Rustokudoksen koostumus on erityinen, varsinaisia rustosoluja, kondrosyyttejä, on vähän ja suurin osa, jopa 95 % rustosta koostuu ns. solunulkoisesta aineksesta. Tämä aines puolestaan muodostuu erilaisista proteiini- ja sokerimolekyyleistä, kuten ruston tukirakenteena toimivasta kollageenista ja elastisuutta tuovasta proteoglykaanista. Suuri osa solunulkoista ainetta on vettä, mikä pitää ruston pehmeänä ja joustavana. Rustossa ei ole verisuonistusta eikä hermotusta ja ruston uusiutumiskyky on huono. Ruston hyvinvointi perustuu tasapainoiseen aineenvaihduntaan, jossa nivelnesteestä ravinteita saavat rustosolut ohjaavat solunulkoisen aineksen muodostumista ja hajoamista, ylläpitäen ruston ihanteellisen koostumuksen ja rakenteen.

Nivelrikko - nivelruston palautumaton rappeuma

Nivelrikko on etenevä nivelruston rappeumasairaus, joka johtaa palautumattomiin muutoksiin nivelissä. Nivelrikossa nivelruston aineenvaihdunta on jonkin altistavan syyn vuoksi häiriintynyt, rustoa tuhoavia, katabolisia entsyymejä erittyy ylen määrin ja rustoa rakentavien tekijöiden, kuten kollageenin muodostuminen ei ole riittävää. Ruston hajoaminen johtaa tyypillisesti tulehdusreaktioon, mikä entisestään lisää tuhoa ja noidankehä on valmis. Nivelrikolle altistavia tekijöitä on monia. Nuorilla koirilla nivelrikon alulle saattajana voivat toimia luuston ja nivelten kasvuhäiriöt, jossa nivelen rakenne kehittyy epänormaalisti, johtaen vääränlaiseen kuormitukseen, mekaanisiin vaurioihin ja epätasapainoon rustokudoksen rakentumisen ja hajoamisen välillä. Toisinaan taustalla voi olla myös niveleen tai siihen liittyviin rakenteisiin kohdistunut trauma, mikä aiheuttaa vastaavan kaltaisia muutoksia.

 
Nivelrikko_koira2
 

Tyypillisiä nivelrikolle altistavia tekijöitä ovat koiran suuri koko ja voimakas fyysinen rasitus, mitkä lisäävät nivelen ja nivelruston kuormitusta ja voivat altistaa ongelmille terverakenteisissakin nivelissä.  Selvästi ylipainoisella koiralla kuormituksen lisäksi nivelrikon riskiä lisää lihavuuden aiheuttama elimistön yleinen tulehdustila, mikä voi osaltaan vaikuttaa nivelessä käynnissä olevan tulehdusreaktion vakavuuteen. Ikääntyvillä koirilla nivelrikko on erityisen tyypillistä. Taustalla ovat usein aiemmin mainitut, elämän varrella niveltä rasittaneet tekijät ja lisäksi ikääntymiseen liittyvät erityispiirteet. Elimistön ikääntyessä reaktiivisten happiradikaalien tuotanto lisääntyy, ja elimistön oma antioksidanttipuolustus heikkenee. Tämä epätasapaino johtaa ns. oksidatiiviseen stressiin, jossa vapaiden radikaalien ylimäärä aikaansaa solutuhoa, osaltaan jouduttaen ikääntymisprosessia. Ikääntyessä myös elimistön tulehdusprosessit lisääntyvät ja yhdessä oksidatiivisen stressin kanssa altistavat nivelrikon kaltaisille rappeumasairauksille.

Nivelrikon oireet alkavat hiipien - hoidossa pyritään taudin hidastamiseen ja oireiden hallintaan

Nivelrikon ensioireet eivät yleensä ole erityisen selviä. Koira ei useinkaan alusta alkaen esimerkiksi onnu tiettyä jalkaa tai arista yksittäistä niveltä, vaan muutokset ovat yleensä huomattavasti hienovaraisempia. Koira saattaa nousta makuulta jalkeille aiempaa kömpelömmin, liikkuminen tuntuu lenkin alussa kankealta, mutta usein vetreytyy loppua kohden. Koira saattaa olla haluttomampi lähteä liikkumaan ja sen voi olla vaikea hypätä esimerkiksi alas autosta tai kulkea portaita. Kaiken kaikkiaan koira voi vaikuttaa vähemmän aktiiviselta ja pirteältä. Nämä kaikki muutokset ovat oireina epäspesifisiä, ja voivat liittyä myös muihin terveydellisiin ongelmiin, joten ajoissa tapahtuva eläinlääkärin tarkastus on suositeltavaa. On tärkeä muistaa, että nivelrikko on kivulias sairaus ja koira tarvitsee siihen asianmukaisen hoidon.

Nivelrikko

Nivelrikon hoidossa käytetään tavallisesti ns. multimodaalista lähestymistapaa. Kroonista kipua lääkitään usein suun kautta annettavilla kipulääkkeillä ja hoidon tukena voidaan käyttää muita, nivelrustoa tukevia lääkityksiä. Oikeanlainen, kontrolloitu liikunta, hieronta ja fysioterapia ovat tärkeässä osassa tukihoitoa. Oikean ravitsemuksen osuus nivelrikon hoidossa on merkittävä. Ruokinnassa keskitytään painonhallintaan sekä tarjoamaan koiralle ravintoaineita, jotka tukevat nivelruston aineenvaihduntaa ja nivelten hyvinvointia sekä vähentävät oksidatiivista strssiä ja tulehdusta. Ruokinta on myös tärkeä keino ennaltaehkäistä nivelrikkoa, vastaavat ravintoaineet pitävät rustokudoksen koostumusta yllä jo ennaltaehkäisevästi, hidastaen mahdollisten vaurioiden ilmenemistä.

Nivelrikko ei parane, mutta oikealla tukihoidolla nivelten rappeutumista on mahdollista hidastaa. Oireiden lievittäminen ja kunnollinen kivunhallinta on koiran elämänlaadun kannalta erityisen tärkeää; monet nivelrikkoisten koirien omistajat kertovatkin koiran ”nuortuneen vuosia”, kun vaiva on havaittu ja sitä on alettu hoitaa tehokkaasti.

  • Nivelvaivoista kärsivän, sairaan eläimen tukihoitoon eläinlääkäriasemilta: Mobility C2P+ -kuivaruoka ja Mobility C2P+ -säilyke
  • Ison koiran nivelvaivojen ennaltaehkäisyyn lemmikkitarvikeliikkeistä: Maxi Joint Care -kuivaruoka
  • facebook
  • youtube