Kissan- ja koiranpennut

Print
Pennusta aikuiseksi

Minkä ruoan valitsen kun pentu kasvaa aikuiseksi?

Pennun lähestyessä täysikasvuisuutta tulee ruoan vaihtaminen penturuoasta aikuisen lemmikin ruokaan ajankohtaiseksi. Kissat saavuttavat aikuispainonsa noin vuoden iässä, suuret Maine Coonit kuitenkin vasta noin 15 kuukauden iässä. Pienet koirat saavuttavat aikuispainonsa n. 10 kuukauden – vuoden ikäisenä, maxi-kokoiset koirat noin 15 kuukauden iässä ja jättikokoiset rodut vasta 18-24 kuukautisina.

Penturuoissa energiapitoisuus on usein korkea ja ravintoainekoostumus mietitty kasvavan lemmikin kannalta ihanteelliseksi. Poikkeuksena tästä mainittakoon suuri- ja jättikokoisten koirien sekä Maine Coon -rotuisten kissojen penturuoat, joissa energia- ja kivennäisainekoostumus on tarkasti mitoitettu vastaamaan pitkän kasvuajan tarpeita. Näiden ruokien mukautettu energiasisältö pyrkii ennaltaehkäisemään mahdollisia kasvuhäiriöitä, joita liian energiapitoinen ravinto ja liika kalsiuminsaanti voivat etenkin isoilla roduilla aiheuttaa.

Yksilölliset tarpeet etusijalle

Kun oman lemmikin kohdalla vaihto penturuoasta täysikasvuisen kissan tai koiran ruokaan on ajankohtaista, kannattaa ruoka valita lemmikin yksilöllisten tarpeiden mukaan. Royal Canin tuotevalikoima tarjoaa eri kissa- ja koiraroduille kehitetyt rotukohtaiset ruokavaliot, jotka huomioivat kyseisen rodun erityistarpeet. Jos omalle rodulle sopivaa roturuokaa ei ole saatavana, kannattaa ruoan valinnassa huomioida lemmikin elämäntyyli (onko kyseessä esimerkiksi sisäkissa vai ulkoileva kissa), aktiivisuus (onko kyseessä kotikoira vai harrastuskoira) ja muut yksilölliset tarpeet kuten onko lemmikillä herkkä ruoansulatuskanava, taipumusta iho-ongelmiin, hammaskiveen, karvapalloihin jne.

Koirien kohdalla on hyvä huomioida myös koiran koko – pienten ja suurten koirien ravitsemukselliset tarpeet poikkeavat merkittävästi toisistaan. Pienten koirien on saatava päivittäinen energia ja ravintoaineet tiiviissä paketissa, sillä mahalaukku on pieni. Niillä on myös usein taipumusta hammaskiven kerääntymisen, ummetuksen ja virtsavaivoihin. Lisäksi pienet koirat saattavat olla nirsoja. Suurilla koirilla puolestaan uloste saattaa olla löysempää ja niillä voi olla taipumusta ruoansulatuskanavan herkkyydelle. Koko altistaa luuston ja nivelet kovalle rasitukselle, ja elimistön hapettumisstressi on runsasta.

  • X-Small-, Mini-, Medim-, Maxi- ja Giant -kokoisille koirille on kehitetty omat ruokavalioinsa, jotka huomioivat erikokoisten koirien erilaiset tarpeet

Steriloiduille ja kastroiduille lemmikeille on omat ruokansa, jotka huomioivat leikkauksen jälkeen alentuneen energiantarpeen, ja pyrkivät ennaltaehkäisemään mahdollista painonnousua. Usein kasvun loppuvaiheessa lemmikki kannattaa punnita ja paino kirjata ylös – myöhempiä punnitustuloksia on helppo verrata tähän painoon, jolloin mahdollisen painon kertymisen huomaa konkreettisesti. Leikattujen koirien ruokavaliot löytyvät kunkin kokoluokan koiranruokien kohdalta.

  • Breed Health Nutrition - tuotesarjasta löydät koirien rotukohtaiset ruokavaliot
  • X-Small-,  Mini-,  Medim-,  Maxi- ja  Giant - tuotesarjoista löydät ravitsemusratkaisut, jotka huomioivaat koirien koon, erityistarpeet, iän ja fysiologiset tarpeet
  • Lifestyle Health Nutrition - tuotesarjasta löydät ravitsemusratkaisut, jotka huomioivat koirien elämäntyylin
 
Article_Banners_1060x350_CatDog_17_2016
 

Säilykkeet vastaamaan lemmikin ravitsemuksellisiin tarpeisiin ja mieltymyksiin

Kuivaruoan lisäksi kissoille ja koirille voi tarjota säilykeruokaa. Hyödyllistä tämä on etenkin virtsatieongelmiin taipuvaisten lemmikkien kohdalla. Säilykeruoka lisää päivittäistä nesteensaantia ja näin virtsateiden huuhtelua, mikä ylläpitää virtsateiden hyvinvointia. Kostea säilykeruoka saattaa myös lisätä ruoan maittavuutta nirsojen lemmikkien kohdalla. Sopiva säilyke kannattaa myös valita lemmikin tarpeiden sekä mieltymysten mukaisesti, jotta se tukee tasapainoista ruokavaliota.

Useampi lemmikki saman katon alla?          

Mikäli perheeseen kuuluu muita kissoja tai koiria, kannattaa huomioida että kaikkien saman lajin edustajien ravitsemukselliset tarpeet eivät välttämättä vastaa toisiaan. Vaikka se olisikin omistajan kannalta helpoin ratkaisu, sama ruokavalio ei välttämättä sovi kaikille. Yhdellä voi olla taipumusta ylipainoon, toinen saattaa tarvita tukea ihon ja turkin hyvinvointiin, kolmas on ehkä allerginen. Kissan- ja koiranpennut kannattaakin jo pienestä pitäen totuttaa siihen, että ne ruokitaan omasta kupistaan, jotta yksilöllisen ruoan tarjoaminen myöhemminkin onnistuisi vaivattomasti.

Totuttaminen uuteen ruokavalioon

Kun sopiva ruoka on valittu, kannattaa lemmikki totuttaa uuteen ruokaan noin viikon mittaisen siirtymävaiheen kautta, jonka aikana uuden ruoan osuutta lisätään vähitellen. Näin voidaan mahdollisesti välttää äkillisestä ruokavalionmuutoksesta johtuvat vatsavaivat. Ruoan vaihdon jälkeen kannattaa kiinnittää huomiota uuden ruoan sopivuuteen omalle lemmikille. Merkkejä oikeanlaisesta ruokavaliosta ovat mm. kiiltävä turkki ja hyvinvoiva iho, yleinen virkeys sekä toimiva ruoansulatus eli ulosteet, jotka eivät haise pahalle ja ovat koostumukseltaan sopivan kiinteitä. Ruoan turhaa vaihtelua tulisi välttää, kun sopiva ruokavalio on löytynyt. Ruokien jatkuva vaihtelu voi opettaa lemmikin odottamaan uusia ruokia säännöllisesti, jolloin se saattaa alkaa nirsoilla.  Lisäksi ruoan vaihtelu voi johtaa lemmikin lihomiseen – sekä kissat että koirat ovat ns. ”neofiilejä”, eli ne maistelevat mielellään uutta ruokaa ja syövät sitä ensimmäisten päivien aikana yli oman tarpeensa. Tilanteita, jolloin lemmikin ravitsemukselliset tarpeet muuttuvat ja ruokavalio olisi syytä vaihtaa tai sen sopivuutta ainakin arvioitava, ovat tiineys ja imetys, sterilisaatio tai kastraatio sekä ikääntyminen. Lisäksi myös ihon ja ruoansulatuskanavan hyvinvointi sekä muut terveydelliset syyt, esimerkiksi munuaisvaivat, virtsakivet, nivelongelmat tai diabetes saattavat vaatia ruokavalion muutoksen. 

Apua oikean ruokavalion valintaan

Mikäli tarvitset apua oman lemmikkisi ruokavalion suunnittelussa, kuluttajaneuvojamme auttaa mielellään. Kuluttajaneuvojaamme voit olla yhteydessä sähköpostitse: kuluttajaneuvonta.fin@royalcanin.com

  • facebook
  • youtube