Kissan- ja koiranpennut

Print
Onko kotisi turvallinen pennulle?

Onko kotisi turvallinen pennulle?

Jo ennen kuin kissan- tai koiranpentu saapuu uuteen kotiinsa, kannattaa mahdolliset vaaranpaikat käydä läpi ja varmistaa pennun turvallisuus. Tähän on listattu joitakin mahdollisia pennuille vaaratilanteita aiheuttavia tekijöitä. Oma koti kannattaa kuitenkin silmäillä läpi pennun näkökulmasta, sillä kekseliäät pennut saattavat joutua kiipeliin tilanteisiin mitä ihmeellisimmissä paikoissa.

Avoimet ikkunat ja ovet

Kissanpennut pääsevät hyppäämään ja kiipeämään myös korkealla sijaitsevien avoimien ikkunoiden luokse, ja saattavat pudota alas. Vanhaan uskomukseen, jonka mukaan kissat putoavat aina jaloilleen, ei pidä luottaa – pudotessaan kissa voi murtaa luita ja sen elimet voivat vaurioitua hengenvaarallisesti. Ikkunat kannattaakin pitää kiinni tai varustaa tukevilla hyönteisverkoilla. Huomioithan putoamisvaaran myös parvekkeelta, ja pidät parvekelasit suljettuina tai aukot verkolla suojattuina.

Kun ulko-ovi avataan, kannattaa pennusta pitää kiinni, jotta se ei pääse livahtaman oven raosta ja pahimmassa tapauksessa pääse karkuun.

Portaikot

Pennut eivät välttämättä luonnostaan osaa kulkea portaissa, ja lisäksi monet portaikot ovat liukkaita tassujen alla. Pentua kannattaakin opettaa kulkemaan portaita rauhallisesti sekä ylös- että alaspäin. Turvaportit portaiden suussa pitävät uteliaan pennun poissa portaikosta ja mahdollisista muista huoneista, joihin pennun ei toivota menevän.

Sähköjohdot

Sähköjohdot ovat usein mieluista purtavaa pennuille, mutta voivat aiheuttaa todellisia vaaratilanteita niin pennulle itselleen, kuin koko asunnolle. Vioittunut sähköjohto voi nimittäin johtaa sähköiskuun tai jopa tulipaloon. Myös sähkölaitteet voivat vioittua, mikäli virtajohtoa pureskellaan. Pidäthän siis johdot pois pentujen ja muidenkin kotieläinten ulottuvilta.

Pesuaineet, kemikaalit ja lääkkeet

Kotona säilytetään usein myrkyllisiä tai haitallisia aineita, esimerkiksi pyykin- ja astianpesuaineita, puhdistusaineita ja kasvilannoitteita. Tällaiset aineet tulee säilyttää lukitussa tilassa, jota lemmikit eivät vahingossakaan saa avattua. Myös lääkekaapin sisältö tulee pitää poissa niiden ulottuvilta.

Lasten lelut

Pienet pennut eivät ehkä vielä osaa erottaa, mitkä lelut kuuluvat niille ja mitkä muille perheenjäsenille. Lasten leluista tai esimerkiksi kaukosäätimistä voi irrota pieniä osia, jotka pennun suolistoon joutuessaan voivat aiheuttaa ongelmia. Lastenhuoneiden ovet kannattaakin pitää suljettuina ja muut potentiaaliset pentua kiinnostavat tavarat kerätä piiloon.

Huone- ja pihakasvit

Osa kotien viher- ja pihakasveista on myrkyllisiä, tai voivat vähintäänkin aiheuttaa ruoansulatuskanavan ärsytystä, mikäli kissan- tai koiranpentu pääsee niitä maistelemaan. Esimerkkejä myrkyllisistä kasveista ovat mm. hyasintti, joulutähti, kultaköynnös, peikonlehti ja anopinkieli. Pihakasveista myrkyllisiä ovat mm. alppiruusu, lumimarja, tuijat, marjakuusi, esikko, unikko sekä monet kasvien sipulit.

Roskapussit

Biojäte- ja roska-astiasta saattaa pennun nenään kulkeutua houkutteleva tuoksu, eikä pelkkä kaapinovi välttämättä riitä pidättelemään sitä. Pilaantuneet ruoantähteet saattavat aiheuttaa ruoansulatusvaivoja, oksentelua tai ripulia. Luut ja ruodot puolestaan voivat tukkia suolen tai jopa lävistää suolen seinämän aiheuttaen hengenvaarallisia tilanteita. Myös esimerkiksi pakkausmateriaalien tai isojen ruoantähteiden syöminen voi johtaa suolitukokseen.

Pienet kolot

Varsinkin kissanpennut ja pienikokoiset koiranpennut voivat löytää sisältä tai pihalta mitä ahtaampia koloja jonne ryömiä ja saattavat jäädä niihin jumiin. Nämä mahdolliset piilot on hyvä käydä läpi etukäteen ja sulkea kulkuaukot.

Kylpyamme

Vedellä täytetty kylpyamme, pihalampi tai uima-allas saattaa koitua niihin tottumattoman pennun kohtaloksi. Kaikki eläimet eivät osaa luonnostaan uida, ja liukasta pintaa vasten pentu ei pääse itse kiipeämään ylös. Totutathan siis pennun veteen ja uimiseen pikkuhiljaa, ja huolehdit ettei se pääse putoamaan veteen.

  • facebook
  • youtube