Miten valita lemmikille sopiva ruoka

Tulosta
Ihon ja turkin hyvinvointi

Turkin kunto peilaa lemmikin sisäistä hyvinvointia

Iho on kissan ja koiran suurin elin, ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä. Se esimerkiksi toimii suojamuurina ulkoisia ärsykkeitä vastaan, osallistuu aineenvaihdunnan reaktioihin, lämmönsäätelyyn ja immuunipuolustuksen tehtäviin sekä välittää tuntoaistimuksia.

Ihossa on karvatuppia, jotka kissalla ja koiralla ovat nk. "yhdistelmäfollikkeleja". Niistä kasvaa yksi primaari- eli peitinkarva, ja useita ohuempia sekundaari- eli aluskarvoja (pohjavilla). Kissan karvapeitteen tiheys (800-1600 karvaa/cm3) on huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi koiralla (100-600 karvaa/cm3) tai ihmisellä (200-300 karvaa/cm3), ja karvat ovat ohuempia.

Karvojen kasvu tapahtuu sykleittäin: Kasvuvaiheessa karvatuppi saa runsaasti ravinteita ja karva kasvaa. Välivaiheessa karvatuppi pienenee ja lepovaiheessa karva ei enää kasva mutta pysyy kiinni karvatupessa. Sykli alkaa alusta, kun karvatuppi siirtyy jälleen kasvuvaiheeseen. Tällöin uusi, kasvava karva alkaa työntää vanhaa karvaa pois, mikä näkyy karvanlähtönä. Syklien pituus voi vaihdella suurestikin, mutta runsaimmillaan karvojen kasvu ja irtoaminen on kesäaikaan. Tällöin ihon ja turkin hyvinvointi vaatii erityisen paljon oikeanlaisia ravintoaineita.

 

 

Article_Banners_1060x350_CatDog_9_2016

  

 

Oikeanlainen ravitsemus tukee ihon ja turkin hyvinvointia

Terveellä lemmikillä karvapeite on tuuhea ja kiiltävä. Turkki peilaakin hyvin lemmikin ravitsemuksen tasapainoa. Karvat koostuvat 95 % valkuaisaineesta (keratiinista), ja noin kolmasosa päivittäisestä valkuaisainesaannista käytetäänkin karvojen ja ihon uusiutumiseen. Rikkipitoiset aminohapot (metioniini, kysteiini) ovat erityisen tärkeitä, sillä ne osallistuvat keratiinin muodostumiseen.

Valkuaisaineiden lisäksi ihon ja turkin hyvinvointiin tarvitaan joukko vitamiineja ja kivennäisaineita, joilla on oma tehtävänsä terveen ihon ja kiiltävän turkin ylläpidossa. Esimerkiksi biotiini on välttämätön ihon eheydelle, ja se on yksi tärkeimmistä vitamiineista kiiltävän turkin tueksi. A-vitamiinia tarvitaan ihon uusiutumiseen, ja koska kissat eivät voi itse muodostaa A-vitamiinia beetakaroteenista, ne tarvitsevat sitä ravinnosta. Sinkki osallistuu keratiinin ja kollageenin muodostukseen, ja se onkin välttämätön ihon uusiutumiselle ja karvan kasvulle sekä haavojen paranemiselle.

Kupari puolestaan osallistuu kollageenin ja karvan pigmentin muodostukseen. Näiden ravintoaineiden lisäksi Royal Canin käyttää ihon ja turkin hyvinvointia tukevissa sekä roturuoissaan patentoitua P.I.N.C.H.-ravintoaineyhdistelmää, joka sisältää neljä B-ryhmän vitamiinia sekä aminohappo histidiinin. Yhdistelmän on havaittu vahvistavan ihon suojamuuria ja ehkäisevät liiallista veden haihtumista ja ihon kuivumista. Puutteet näissä ravintoaineissa voivat aiheuttaa lukuisia iho-ongelmia, kuten turkin huonoa kuntoa, hilseilyä, karvanlähtöä, ihottumaa ja kutinaa sekä ihovaurioita.

Myös nk. monityydyttymättömät rasvahapot ovat erityisen tärkeitä ihon ja turkin hyvinvoinnille. Nämä rasvahapot kuuluvat pääasiassa omega-3- ja omega-6-rasvahappoihin, ja niillä on tärkeä rooli monissa tehtävissä eripuolilla elimistöä. Omega-3-rasvahapoista alfalinoleenihappo, ja omega-6-rasvahapoista linolihappo sekä arakidonihappo ovat kissalle välttämättömiä, ja se tarvitsee niitä ravinnosta. Ne mm. osallistuvat eikosanoideiksi kutsuttujen välittäjäaineiden tuotantoon, kolesterolin kuljetukseen ja metaboliaan sekä hillitsevät tulehduksia. Lisäksi ne tukevat ihon suojamuuria, osallistuvat ihon ja turkin uudistumiseen sekä tasapainottavat ihon rasvakerroksen koostumusta. Omega-3-rasvahappoja saadaan runsaasti kalaöljystä. Omega-6-rasvahappoja saadaan puolestaan purasruohoöljystä. Puutteet välttämättömissä rasvahapoissa voivat johtaa mm. ihon kuivumiseen ja sameaan turkkiin.  

Muita ihon ja turkin hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä

Kissoilta ja monilta koirilta irtoaa karvaa jatkuvasti, kevät- ja kesäaikaan hieman reilummin. Mikäli karva kiiltää eikä iho kutise tai hilseile, tämä on normaalia. Turkin ja ihon hyvinvointia voi edistää ja karvanlähtöä kontrolloida säännöllisellä harjauksella. Erityisen tärkeää tämä on pitkä- ja puolipitkäkarvaisilla roduilla, joilla karva saattaa helposti takkuuntua. Kissoilla turkin harjaaminen vähentää myös karvapallojen muodostumista, sillä irtoavaa karvaa päätyy vähemmän kissan suolistoon.

Joillakin roduilla myös säännöllinen pesu voi olla tarpeen, jotta karva pysyisi takuttomana. Lemmikit kannattaakin totuttaa hoitotoimenpiteisiin jo pikkupennusta lähtien.

Lemmikin ikääntyessä karvapeite saattaa muuttua kiillottomaksi ja ohuemmaksi. Tämä on osa luonnollista vanhenemisprosessia, mutta ihon ja turkin kuntoa voi ylläpitää laadukkaalla, ikääntyville yksilöille tarkoitetulla ravinnolla, jossa on huomioitu ikääntymisen mukanaan tuomat muutokset elimistössä.

Jos kissalta tai koiralta alkaa yhtäkkiä irrota normaalia enemmän karvaa, iho kutisee tai hilseilee, tai ihon tai turkin kunto muuten huononee, kannattaa syy selvittää eläinlääkärillä. Taustalla voi olla esimerkiksi puute jostakin tärkeästä ravintoaineesta, ruoka-aineyliherkkyys tai -allergia, ulkoloiset tai stressi. Talviaikaan myös kuiva sisäilma voi altistaa herkkäihoiset kissat ihon kuivumiselle.

Tutustu tuotteisiin

Ihon toimintaa tukevat erikoisruokavaliot koirien iho- ja karvanlähtöongelmiin

 

Iho-oireet saattavat johtua myös ruoka-aineallergiasta. Tutustu erikoisruokavalioihin, joiden tarkoituksena on vähentää intoleranssia tietyille aineosille ja ravintoaineille

KOIRILLE

 

KISSOILLE

 
  • facebook
  • youtube